Megvan a világ legbiztonságosabb légitársasága

Qantas, John Travolta, Airbus A380 Dallas Fort Worth
A repülő ablakából John Travolta, a Qantas nagykövete integetett a dallasi repülőtéren
Vágólapra másolva!
A top tízben mindössze három európai cég van. A Wizz Air osztályzata átlagos.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Qantast választotta a világ legbiztonságosabb légitársaságának 2015-re a repülésbiztonsággal és osztályozással foglalkozó AirlineRatings.com. Az ausztrál légitársaságnak a lökhajtásos gépek korában még egyelten halálos balesete sem volt – áll a cég közleményében.

Az AirlinesRatings.com egy sor tényezőt vesz figyelembe a légitársaságok minősítésekor, például az amerikai Szövetségi Légihatóság, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet és más kormányszervek auditjait. A cég szerkesztőségi csapata az értékeléskor megnézi a légitársaságok eddigi működési történetét, eseményeit, és hogy milyen újításokat vezettek be a biztonság növelésére.

A repülő ablakából John Travolta, a Qantas nagykövete integet a dallasi repülőtéren, amikor leszállt a világ leghosszabb járatának első gépe Forrás: Qantas

Az első tízben mindössze három európai légitársaság szerepel. A Qantason kívül a többiek ABC-sorrendben a következők: Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa és a Singapore Airlines.

A fapadosok között is sok a biztonságos

A cég meghatározta a tíz legbiztonságosabbat a diszkont légitársaságok közül is. Itt nem választott első helyezettet, a tíz legjobb ABC-sorrendben a következő: Aer Lingus, Alaska Airlines, Icelandair, Jetblue, Jetstar, Kulula.com, Monarch Airlines, Thomas Cook, TUI Fly és Westjet. Sok más fapados cégtől eltérően ezek mind átmentek a Nemzetközi Légiközlekedés Szövetség működési auditján, és kitűnő biztonsági történettel büszkélkedhetnek.

Csillagok egytől hétig

Az AirlinesRatings.com összesen 449 légitársaságot monitoroz, amelyek közül 149 kapott hét csillagot, ami a legtöbb adható. Közel 50 azonban csak három vagy annál kevesebb csillagot érdemelt ki a cégtől, négy pedig - a Kam Air, a Nepal Airlines, a Scat and a Tara Air – mindössze egyet. A magyar kötődésű Wizz Air négy csillagot kapott a társaságtól a biztonsági teljesítménye alapján, a Ryanair ötöt.

A Wizz Air a középmezőnyben van Forrás: Facebook/Wizz Air Hungary

A légi közlekedés egyébként nagyon rossz évet zárt 2014-ben a halálos áldozatok számát tekintve, erről bővebben itt olvashat.