Náci étterem működik egy indonéz városban

Náci étterem Indonéziában
Indonesian customers come in World War II motif military uniforms, one bearing a Nazi's swastika insignia while a portrait of Adolf Hitler hangs in the background, at the reopened SoldatenKaffee in Bandung city, western Java island on June 21, 2014. The Nazi-theme cafe in Indonesia that sparked international outrage and closed shop, has reopened with its walls still bearing swastikas and a large painting of Adolf Hitler. AFP PHOTO / TIMUR MATAHARI
Vágólapra másolva!
A tulajdonos csupán üzleti fogásról beszél, de azért a holocaustot nem látja bizonyítottnak.
Vágólapra másolva!

A második világháború idején a német katonák gyakran megfordultak a náci megszállás alatt álló Párizs Soldatenkaffee-nek hívott kávéházaiban. Ezek ugyan már nem léteznek, de Indonézia harmadik legnagyobb városában, Nyugat-Jáva fővárosában, Bandungban ma is működik ilyen néven egy étterem.

Az indonéziai Soldatenkaffee dekorációja igyekszik visszahozni a háborús kor hangulatát. A falon prominens helyet foglal el Adolf Hitler portréja a kandalló felett, számos náci relikvia található miden felé a birodalmi sastól a horogkereszteken át poszterekig és zászlókig. A falakon a Führertől származó idézetek olvashatók, a pincérek pedig a Waffen-SS egyenruháiban szolgálnak fel.

"Nem vagyok nácibarát"

A Soldatenkaffee azonban nem náci témájú étterem, hanem II. világháborús – ragaszkodik hozzá a tulajdonos. Henry Mulyana magát sem tartja nácibarátnak, a tematikát csupán azzal magyarázza, hogy így akar becsalogatni kuncsaftokat. A holokausztról azonban megjegyzi, hogy nincs bizonyíték arra, hogy azért a nácik lennének a felelősök."Mindig vita lesz róla, attól függően, hogy melyik oldalról nézzük. Ahogy én látom, a nácik nem követtek el népirtást. A háború bűncselekmény, egy háborúban mindig lesznek gyilkosságok" – idézi őt a Jakarta Post.

Forrás: AFP/Timur Matahari

Amikor az étterem először megnyílt 2011-ben, olyan nagy felháborodást keltett, hogy a tulajdonosnak végül be kellett zárnia. A hely 2014 júniusában nyílt meg ismét azzal az ígérettel, hogy a tematikája megváltozik. Ebből annyi igaz, hogy Sztálin és Churchill portréja is megjelent a falakon, a próbababákon nem csak német egyenruhákat látni, és egy sor brit, francia, amerikai, japán és holland háborús emléket is kiállítottak. „Rengeteg vendégünk van Európából, és nekik nincs problémájuk a II. világháborús tematikával, mert az egy történelmi távlatból látható" – magyarázza Mulyana, aki szerint ő minden törvényi előírást betart.

Forrás: AFP/Timur Matahari

Ami a helyieket illeti, belőlük általában kisebb felháborodást vált ki a náci propaganda, mint máshol a világon. Az iskolában alig érintik a náci kort vagy a Holocaustot, így kevés ismerettel rendelkeznek erről az időszakról - írja a Global Post.

Forrás: AFP/Timur Matahari
Forrás: AFP/Timur Matahari
Forrás: AFP/Timur Matahari

Szavazzon!

Ön szerint mi motiválta a tulajdonost az étterem megnyitásakor?