Megvan a világ legrosszabb légitársasága

air koryo
Vágólapra másolva!
Tizenhat gépből áll a flottája, többsége régi orosz típus. Az Air Koryo egy ideig nem is repülhetett az EU-ba.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai Air Koryo ismét a világ legrosszabb légitársasága lett, és a 681 vizsgált vállalatból az egyetlen, amely mindössze egy csillagot kapott a légitársaságok minősítésével foglalkozó Skytrax cégtől. A felállított tíz kategóriából hétben érdemelt ki egy csillagot az Air Koryo, többek között a flottája életkora vagy a weboldalának kezelhetősége területén. Mindössze a személyzet kedvességében sikerült három csillagot szereznie az ötből, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy összességében a kétcsillagos társaságok közé emelkedjen, mint amilyen a Syrianair, az Iran Air vagy az indonéz Merpati Nusantara Airlines.

Már repülhet az EU-ba

Az észak-koreai légitársaságnak mindössze 16 gépe van, többségük elavult, régi orosz típus. Hírek szerint a cég hamarosan újabb gépeket is vásárol, amelyekkel Európába szeretne repülni. Az Európai Unió 2006-ban biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta, hogy az Air Koryo gépei leszálljanak a területén, de négy évvel később az újonnan beszerzett Tupoljev 204-esével visszatérhetett az európai repterekre. A légitársaság jelenleg 23 célpontra repül Phenjanból – írja a Telegraph.

Az Air Koryo egyik gépének pilótafülkéje Forrás: DPRK 360 / Aram Pan

Nemrég egy szingapúri fotográfus lehetőséget kapott arra, hogy az Air Koryóval repüljön, és be is számolhasson erről. Kihalt repülőtér, csomagmérés régi mérlegen, digitális műszerek nélküli pilótafülke – néhány érdekesség, amelyet Aram Pan megörökíthetett. Útjáról itt találja korábbi cikkünket, amelyhez képgaléria is tartozik.