Ilyenek az esték a világ legnagyobb városában

2015.02.02. 06:11

35 millió ember konstans nyüzsgése két magyar megyényi területre összezsúfolva. A főbb számok nyelvén nagyjából így néz a világ legnagyobb városa, Tokió.  A japán főváros belseje kis túlzással olyan, mintha a 30. században lennénk: vezető nélküli vasút tekereg a háromszintes főút fölött, a felhőkarcolók között, mesterséges szigetek nőnek ki a tengerből, az utcák fényei pedig szinte kiégetik a pesti estékhez szokott járókelő szemét. Három estén át fedeztük fel Tokió éjjeli rejtelmeit.

Közeleg az esteVörös Szabolcs – Origo

Bealkonyul Tokió Akaszaka negyede felett. A közeledő felhők a japánok szent hegyét, az eredetileg a kép baloldalán látható Fudzsit is eltakarják.

Taxi GindzábanVörös Szabolcs – Origo

Egy összetéveszthetetlen tokiói taxi húz el a város 5. sugárútjának is nevezett Csuo dori egyik kereszteződésében. A városban kizárólag éjjel érdemes taxiba szállni, a hatékonyan működő tömegközlekedés segítségével ugyanis mindenhova kényelmesen el lehet jutni, ráadásul sokkal olcsóbban: amíg a taxiért kilométerenként 400 jen – 860 forint – körül kell fizetni, addig egy metrójegy ára 170 és 250 jen között mozog.

Éjjeli várakozásVörös Szabolcs – Origo

Magányos szemlélődés a sibujai vonatterminálnál. Sibujában esténként különösen pezseg az élet: Tokió egyik legnagyobb divat- és bevásárlónegyedéről van szó. 

Este a Sinbasi állomásnálVörös Szabolcs – Origo

A Tokió legbelsejében található Sinbasi állomás jellegzetes átjárói. A környék a késő este hazajáró üzletemberek kedvelt helye a lazításra.

PacsinkofüggésVörös Szabolcs – Origo

Munka után nagyüzemben pörgetik a jellegzetes japán nyerőgépet, a pacsinkót. Az ilyen helyiségekben tilos fotózni – ki akarná megörökíttetni a káros szenvedélyeit? –, ezért a felvétel után pár másodperccel ki is tessékeltek játékbarlangból.

Randira várvaVörös Szabolcs – Origo

Magányos fiatal lány várja partnerét a sibujai éjszakában. A szerencsés nem sokkal a kép készítése után fel is bukkant.

Vöröslő KabukicsoVörös Szabolcs – Origo

Bejárat Kabukicsóba, Tokió vöröslámpás negyedébe. A nagyrészt külföldi turistákra szakosodott szűk utcákon afroamerikai srácok kínálják a meglehetősen széles – pánázsiai – választékot.

Csak diszkrétenVörös Szabolcs – Origo

Elégedett kliens távozik az egyik „szaküzletből“. Kabukicsóban épp a rendes heti japán szünnapon, szerdán jártunk, de ez a vöröslámpás negyed forgalmán nem látszott.

SindzsukuVörös Szabolcs – Origo

Pezseg az élet Sindzsuku negyed főutcáján.

Sibujai hétköznapVörös Szabolcs – Origo

A Guy Fawkes-maszk Tokióban is népszerű, Sibuja városrészben pedig a fiatalok körében már-már divat valamilyen extrém öltözékben megjelenni. Ez például még a szolidabbak közül való volt.

Hajléktalan SindzsukubanVörös Szabolcs – Origo

Hajléktalant alig látni a hatalmas metropoliszban, a képen látható férfi tehát inkább kivételként erősíti a szabályt.

Karaoke-bár a vöröslámpás negyedbenVörös Szabolcs – Origo

Japán egyik világszerte ismerté vált „szellemi exportcikke“ a karaoke, amire külön bárok szakosodtak. Amikor arról érdeklődtünk, hogy vajon mi a jó benne, elég egyszerű választ kaptunk: a legtöbben szégyellősek otthon énekelni.

Tokió 150 méter magasbólVörös Szabolcs – Origo

Pazar kilátás a – párizsi Eiffel-toronyra feltűnően hasonlító – Tokyo Tower 150 méter magas kerengőjéből. A 900 jenes belépő igazán nem sok ezért a látványért.

Sibuja ikonikus átkelőjeVörös Szabolcs – Origo

Nyomasztó áradat a világ valószínűleg legforgalmasabb gyalogos átkelőhelyén Sibujában. Tokió ikonikus csomópontjában – amely több film helyszínéül is szolgált – egy négysávos út torkollik két hatsávos elágazásába, ezeket pedig öt széles zebra öleli körül. A tömeg itt éjjel-nappal hömpölyög, képünk este 10 óra körül készült.

A Szivárvány híd éjjeli fénybenVörös Szabolcs – Origo

Éjjeli nyugalom a japán főváros egyik mesterséges szigetén, Odaibán, ahonnan ilyen kilátás nyílik a központba vezető Szivárvány hídra és környékére.

Este GindzábanVörös Szabolcs – Origo

Késő esti csúcsforgalom Tokió bevásárló negyedében, Gindzában.

Munka utáni szakéVörös Szabolcs – Origo

A hosszú munka után sokan fojták szakéba az aznapi stresszt. A Sinbasi állomás körüli kocsmákban végzett gyorstesztünk alapján van, aki hetente háromszor-négyszer is benéz a törzshelyére.

Az ajtók záródnakVörös Szabolcs – Origo

Bárki bármit is csinál, arra általában figyel, hogy az éjfél körül induló utolsó metróját elérje. A kilenc földalattit és tucatnyi gyorsvasutat tömörítő rendszer szerelvényein késő este is hatalmas a forgalom.

Japánról írt korábbi beszámolónk első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatja.