Szemet gyönyörködtetőek a világ legszínesebb városai

színes, isztanbul, Balat
Vágólapra másolva!
Az élénk színekre festett házfalak a szegényebb településeket is feldobják. Többet közülük a világörökség részének nyilvánítottak.
Vágólapra másolva!

Júzcar, Spanyolország

Forrás: Flickr.com/Kans1985

Júzcar egy mindössze 250 lelkes falu Andalúziában, 22 kilométerre Rondától és 113 kilométerre a kedvelt üdülővárostól, Malagától. A település egyike volt a fehérre festett andalúziai falvaknak és városkáknak. 2011 tavaszán azonban a Sony Pictures az összes épületet kékre festette a Hupikék törpikék című rajzfilm háromdimenziós változatának reklámozására. A településre özönleni kezdtek a turisták, így a festést meghagyták. Bővebben itt olvashat róla.

Valparaíso, Chile

Forrás: Kun-Szabó Mariann

A Csendes-óceán partján fekvő ékszerdoboz Chile fővárosától, Santiagótól mindössze 60 kilométerre fekszik. Busszal másfél óra alatt elérhető, mégis kevesen ismerik. Pedig a belvárosát az UNESCO 2003-ban felvette a világörökségek listájára, köszönhetően az öbölre néző színes, egymás oldalának támaszkodó, bohém házikóinak, a labirintusszerűen kanyargó macskaköves utcáinak és az egyedülálló, városi falfestészetének. Itt olvashatja róla beszámolónkat.

Chefchaouen, Marokkó

Forrás: Flickr/Mark Fischer

Marokkó kék városa az ország északi részén található, körülbelül 100 kilométerre a Gibraltári-szorostól. A települést 1471-ben alapították egy kis erőddel, amely a mai napig létezik. A feladata az volt, hogy megvédje Marokkót a portugálok északi inváziójától. 1920-ban a spanyolok elfoglalták a várost, és csak 1956-ban adták vissza Marokkónak. A régió jelentős kannabisztermelő hely, és hasist is lehet vásárolni a városban. Chefchaouen népszerű turistacélpont két házai miatt. Marokkóról itt írtunk kétrészes beszámolót.

Rio de Janeiro, Brazília

Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Rio de Janeirót a világ egyik legszebb városának tartják, ám ezt nem annyira az épületeinek köszönheti mintsem a rendkívül látványos, tagolt tengerparti elhelyezkedésének, különleges természeti képződményeinek. Az ember azt gondolná, hogy a Pazar tengerparti városrészekhez képest a legszegényebbek lakta nyomornegyedek, a favelák még kevesebb szépséget rejtegetnek, ez azonban nem feltétlenül igaz. A Santa Marta favela házait például néhány művész színesre festette, amivel nagyon egyedi hangulatot kapott. Rio de Janeiróról itt olvashat beszámolót, itt pedig egy remek képriportot talál a strandjairól.

Dzsódphur, India

Forrás: Flickr/KittyKaht

Dzsódhpur Delhitől mintegy 600 km-re délnyugatra a Thar-sivatag szélén terül el. Korábban a dzsódhpuri fejedelemség fővárosa volt, s első maharadzsája, Ráo Dzsodha alapította 1459-ben, akiről a város a nevét kapta. A kereskedelmi útvonalon stratégiai helyet foglalt el és vált kereskedelmi központtá. Ma Rádzsasztán második legnagyobb városa. A város népszerű turistacélpont, számos temploma, palotája és erődje miatt, de kékre festett épületei is látványosak. Egy rádzsasztáni elefántos sztorit itt olvashat.

Buenos Aires, Argentína

Forrás: Soltész Béla

A La Boca városrész Buenos Aires első számú turistalátványossága, holott csak rozoga, de rikítóan színes bádogházakból áll. Mégis évente turisták milliói keresik fel, nem úgy, mint a belváros neoklasszicista és szecessziós palotáit. A turisták számára renovált tíz háztömbön túl továbbra is a város számkivetettjei laknak, ahová veszélyes bemenni. Itt írtunk róla beszámolót.

Vernazza, Olaszország

Forrás: Flickr/Jason OX4

Vernazza Olaszországban, Liguria régióban, La Spezia megyében található. 1997 óta a közeli Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel, valamint a Cinque Terre többi településével együtt az UNESCO világörökségének része. A település eredete valószínűleg a rómaiak idejére nyúlik vissza. A 10. század elejére épült ki a mai fekvéséhez képest távolabb, a szárazföld belsejében. Fontos kikötő volt, a Da Passano, Pònzo és Fieschi családok birtoka, majd 1276-tól a Genovai Köztársaság része. Ezt követően helyeződött át a település központja a tengerpartra. A házsorok erődként védték a stratégiailag fontos kikötőt, amelyik a genovaiak egyik fontos támaszpontja volt a pisaiakkal folytatott tengeri háborúkban. 1818-ban a Szárd Királyság, majd 1861-ben az Olasz Királyság része lett.

Willemstad, Curaçao

Forrás: Flickr/Roger

A Karib-tenger déli részén található szigetország, Curaçao fővárosa, amely a Holland Királyság tagállama. Korábban a Holland Antillák fővárosa volt, egészen az államalakulat felbomlásáig. A város történelmi központját két negyed alkotja: Punda és Otrobanda. Ezeket a Sint Anna öböl választja el egymástól. Pundát 1634-ben alapították, amikor a hollandok elfoglalták a szigetet Spanyolországtól. Otrobanda, amelyet 1707-ben alapítottak, a város újabbik fele, és Willemstad kulturális központja. Egyedülálló építészeti egysége miatt a belvárost és a kikötő festői bejáratát az UNESCO világörökséggé nyilvánította.

Menton, Franciaország

Forrás: Flickr/nuklr.dave

A város Dél-Franciaországban, a francia Riviérán található, az olasz határ mellett. Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. A városról az első említés 1262-ből származik, a történelem során státusza többször változott. Már a 19. század végén kedvelt turistacélponttá vált, amikor az angol és orosz arisztokrácia fényűző palotákat épített ott magának. A közeli Monacóról itt olvashatja beszámolónkat, Nizzáról és a francia Riviéráról pedig ítt írtunk.

Fokváros, Dél-Afrika

Forrás: Flickr/Valentina Buj

Fokváros már magában is Dél-Afrika egyik legszebb települése, a korábban maláj negyedként ismert Bo-Kaap pedig szó szerint érdekes színfoltja a városnak. A Signal hegy lejtőjén elterülő városrészben egy 1844-ben épített mecset is található. A turisták azonban nem ezért, hanem színesre festett házaiért és macskaköves utcáiért keresik fel az időközben multikulturálissá vált területet.

Trinidad, Kuba

Forrás: Flickr/Bud Ellison

A Kuba déli partvidékén található 42 ezres kisváros az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja. A várost Diego Velázquez de Cuéllar alapította 1513-ban Villa De la Santísima Trinidad (a legszentebb Szentháromság városa) néven. Hernán Cortés innen indult arra az expedícióra, amely Mexikó felfedezéséhez vezetett. A 16. és 18. század között a dohány, cukor és szarvasmarha-tenyésztés gazdaggá tette a várost, amelyet ugyan háromszor is kifosztottak a kalózok, de nem tudták tönkretenni. 1988 óta Trinidad városa az UNESCO világörökség része, a 20 kilométerre található Los Ingenios-völggyel együtt. Itt írtunk róla, itt pedig a kubai utazás sajátosságairól olvashat.

Isztambul, Törökország

Forrás: picture by Moyan Brenn on Flickr

A török metropolisz remek hely egy kirándulásra, ráadásul fapados légitársaságok is repülnek oda (mi itt írtunk róla beszámolót, itt meg egy másikat. A hatalmas város egyik látványos része a történelmi zsidónegyed, ahol macskaköves utcákon lehet sétálni a színes épületek között.

Koppenhága, Dánia

Koppenhágai élménybeszámoló, Nyhavn, a régi kikötő Forrás: Szederkényi Olga

A dán főváros rengeteg látnivalót tartogat az oda látogatóknak (mit itt írtunk róla, itt pedig biciklivel jártuk körbe). A Nyhavn melletti színes házikók - a Kis Hableány szobra mellett – valószínűleg a turisták legtöbbet fényképezett témái között szerepelnek. A dánul új kikötőt jelentő Nyhavn egy csatorna és az azt körülvevő épületek együttese. Az egykor kereskedőknek otthont adó régi házakat felújították, és ma számos étteremnek adnak otthont. A kikötőben régi hajók is láthatók.

Salvador da Bahia, Brazília

Forrás: Flickr/Leandro Neumann Ciuffo

A brazil Bahia szövetségi állam székhelye az Atlanti-óceán partján. A gyarmati korszakban itt volt a főváros 1549 és 1763 között, és a brazil rabszolga-kereskedelem központja volt. Napjainkban még mindig sokkal nagyobb itt a feketék aránya, mint az ország délebbi nagyvárosaiban. Salvador a tánc, az ünnepek városa is, egymást érik a színpompájukban és hangulatukban egyedülálló ünnepek. A Pelourinho nevű történelmi városrész színes házai rengeteg turistát vonzanak.