Az interneten több legenda kering, de a valóság ennél sokkal prózaibb.

Salamanca egy régi spanyol város, nagyjából 200 km-re fekszik az ország fővárosától, Madridtól nyugatra, a portugál határtól pedig 80 km-re keletre. Híres az oktatásáról, egyeteme, az 1218-ban alapított Salamancai Egyetem az ország legrégebbi felsőoktatási intézménye, és Európában is a negyedik. Óvárosa gyönyörű épületei és környezete miatt 1988-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára is.

A városnak két gyönyörű katedrálisa is van, az újabbat a 16. és 18. század között építették. A gótikus épületet barokk stílusú kupola fedi, falai gazdagon díszítettek. Egy elem azonban nagyon kilóg a többi díszítés közül: az északi bejárat felett lévő egyik dombormű jól kivehetően egy űrhajóst ábrázol, sisakkal és légzőkészülékkel.

A salamancai katedrális űrhajósaForrás: Flckr/Trevor Huxham

Az évek során több kép is keringett az interneten és e-mailekben a szokatlan domborműről, amely komoly vitákat váltott ki. Egyesek hamisítványnak vélték, amelyet valaki egy szoftverrel rámásolt az eredeti képre. Mások az idegen civilizációk látogatásának bizonyítékát látták benne.

Kortárs motívum

A valóság ennél jóval prózaibb. Az űrhajós valóban létezik, de nem a 16. században vésték oda, hanem a katedrális 1992-es felújításakor került oda. A projektet végző csapat szerint ugyanis ezzel a katedrálisépítők és -felújítók hagyományát folytatták, akik gyakran adtak hozzá valamilyen kortárs elemet a munkájukhoz – írja az Amusing Planet.

A katedrális lenyűgöző épületeForrás: Flickr/Steven2358