Felszállt a gép az aggódó légiutas-kísérők nélkül

2015.02.24. 13:23

A Norwegian személyzete összeveszett a pilótával New Yorkban egy hóvihar miatt.

A Norwegian Air Boeing 787-8 Dreamliner típusú gépe New York JFK repülőteréről indult volna Stockholmba a fedélzetén 196 utassal. A légiutas-kísérők azonban rendkívül idegesek voltak az időjárási körülmények miatt. Úgy vélték, a hóvihar és a rossz látási viszonyok veszélyt jelentenek, ami miatt más járatokat is töröltek.

Aggodalmuk azonban nem tudta meghatni a kapitányt és az első tisztet, akik úgy döntöttek, útnak indulnak. A svéd Dagbladet napilap által közölt vizsgálati jelentés szerint a pilóták gorombák, agresszívak voltak, és kapkodtak, a kapitány pedig nem tudott úrrá lenni a dühén, és ordibált – írja az RT.com.

Nem vállalták a kockázatot

A vita hatására a kilenc légiutas-kísérő közül négy úgy döntött, hogy leszáll a gépről. A pilóták ennek ellenére elindultak, majd hat és fél órás repülés után rendben letették a repülőt a svéd főváros Arlanda repülőterén. A január 26-án történt esetről most láttak napvilágot a vizsgálat első eredményei.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Poppe, Cornelius

A norvég légügyi hatóság szerint tilos csökkentett számú személyzettel repülni, mert például egy evakuáció esetén szükség van a segítségükre. A Norwegian illetékese szerint azonban az adott utaslétszámra öt fő a minimumkövetelmény. A légiutas-kísérők, akiket a vizsgálat lezárultáig felfüggesztettek állásukból, szerinte komoly vétséget követtek el, mert a fedélzeten a kapitánynak van joga meghozni a döntéseket. Márpedig abban az időben nyitva volt a New York-i repülőtér, és mások is repültek.

Máshol is volt már veszekedés

Ilyen viták más társaságoknál is előfordulnak. A közelmúltban az Air India pilótafülkéjében tört ki verekedés, amikor a kapitány összebalhézott a repülőmérnökkel (erről itt olvashat). Olyan is volt már, hogy az utasok leszálltak, mert a pilótafülkéből hangos veszekedés hallatszott ki (erről itt írtunk).