Káprázatos videó a világ legnagyobb barlangjáról

Hang Son Doong cave, giff
Vágólapra másolva!
A különleges vietnami képződményt, ahol mesevilágba csöppen a látogató, csak nemrég fedezték fel.
Vágólapra másolva!

A Hang Son Doong, a világ legnagyobb barlangja Vietnamban, a Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnami-hegységben található. Nevét a benne található gyors folyású föld alatti folyóról kapta.

Egy felhőkarcoló is elférne benne

A barlangot felülről egy keskeny résen át világítja meg a nap, és különlegessége, hogy saját folyója és dzsungele van, néhol pedig még vékony felhők is kialakulnak benne. A barlang méretei óriásiak, egy negyven emeletes felhőkarcoló is elférne benne.

A Hang Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas és ugyanilyen széles. Van olyan terem is, ahol több mint 70 méter magas sztalagmitok találhatók. A legnagyobb üreg 5 kilométer hosszú.

A barlangban küönleges világ fogadja a látogatót Forrás: Youtube/Relax Videos Channel

A barlangot egy helyi ember fedezte fel véletlenül 1991-ben. A szél és a folyó morajlása, valamint a meredek bejárat miatt a helyiek nem mentek be. Csak 2009-ben vált nemzetközileg ismertté, amikor egy brit barlangkutató expedíció először leereszkedett oda. Akkor egy 60 méter magas falba ütköztek, a kutatók, akik 2010-ben tértek vissza, hogy teljesen feltárják a barlangot.

Akár egy dinoszaurusz is szembejöhet

Az amerikai Ryan Deboodt, aki jelenleg Pekingben él, rendkívül látványos videót tett közzé a barlangról, amelyet hat nap alatt készített drónok segítségével, és time-lapse felvételek alkalmazásával. A fotográfus elmondása szerint az egész olyan volt, mintha egy földönkívüli helyen járt volna, és azon sem csodálkozott volna, ha egy dinoszaurusszal találkozik – írja a Daily Mail.

Az első turistacsoport egyébként 2013 augusztusában érkezett a barlangba. A nehéz megközelíthetőség miatt azonban egy ilyen kaland nem olcsó mulatság, a látogatók 3000 dollárt (875 ezer forint) fizetnek érte fejenként.