Így változott a légiutas-kísérők szoknyahossza 1940 óta

Delta  flight attendants GIF
Delta flight attendants
Vágólapra másolva!
A Delta légitársaság filmje a változó divat mellett azt is jól mutatja, milyen fontos az egyenruha a cégek arculatában.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt közel száz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül a Delta Airlines. Az atlantai székhelyű társaság elődjét 1924-ben alapították Huff Daland Dusters néven, és légi permetezéssel foglalkozott. Az első utasokat 1929-ben kezdte el szállítani, 2013-ban viszont több mint 120 millió utasával a világ legnagyobb légitársaságává nőtte ki magát: leányvállalataival együtt naponta 5400 járatot üzemeltet 64 országban és 333 célpontra.

Változik a divat

A látványos fejlődés nemcsak az utasszám növekedésében volt tetten érhető. A Delta alábbi látványos rövidfilmjében azt mutatja be, miként alakult át a légiutas-kísérők egyenruhája az elmúlt 75 évben, amióta szolgálatba álltak. A klip jól tükrözi a változó divatot, ami többek között a szoknya hosszúságában is megfigyelhető.

A légiutas-kísérők egyenruhája egyébként igen fontos elem a légitársaságok arculatában. Több cégnél is megfigyelhető trend, hogy igyekeznek kihívóbb öltözéket, rövidebb szoknyát, testhez simulóbb ruhákat az alkalmazottaikra adni, akik emiatt néha panaszkodnak is.

Szexi egyenruhákat adnak rájuk

A közelmúltban például a hongkongi Cathay Pacific légiutas-kísérői tiltakoztak amiatt, hogy a társaság túl szexi egyenruhát kényszerít rájuk. Nem sokkal később a Virgin Atlantic személyzete panaszkodott arra, hogy túl szűk ruhában kell dolgozniuk. Tavaly a japán Skymark fapados légitársaság szakszervezete is tiltakozott amiatt, hogy a stewardessek túl rövid szoknyát kénytelenek hordani.

Sinicsi Nisikubo, a Skymark légitársaság elnöke a miniszoknyás légiutas-kísérőkkel pózol Forrás: AFP/Jiji Press