Tízezrek jelenlétében zajlott le "az évszázad árapálya" szombat este Franciaországban, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Mont-Saint-Michel térségében.

A Mont-Saint-Michel-öböl a második hely a világon a kanadai Fundy-öböl után, ahol az egymást követő apály és dagály szintje között a legnagyobb a különbség. Több csillagászati tényezőnek, köztük a Nap és a Hold együttállásának köszönhetően az eltérés ezúttal rekordszintű, több mint 14 méteres volt.

Légi fotó Mont-Saint-MichelrőlForrás: REUTERS/Pascal Rossignol

Az árapály nagyságát jelölő együttható értéke, amely 20-tól 120-ig terjedő skálán mozog, szombaton 119 volt, ilyen nagynak még sohasem mérték. Ekkora méretű árapály 18 évente mutatkozik a térségben, legközelebb 2033-ban várható.

A természeti jelenséget a helyszínen mintegy 30 ezren tekintették meg, köztük sok külföldi turista. Ez szintén rekordnak tekinthető, mert a Mont-Saint-Michelt - amely dagálykor sziget, apálykor a szárazföldhöz tartozik - egy időben még soha nem keresték fel ennyien.

Templomszentelés a 8. században

A Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő gránitszikla, 1 kilométerre Franciaország normandiai partjaitól. A legendák szerint 708-ban Szent Aubert-nek, Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, és megparancsolta, hogy a tengerből kiemelkedő sziklán építsen kolostort. Miután St. Aubert püspök először nem tett eleget az utasításnak, az arkangyal lyukat égetett ujjával a püspök kalapján. A kolostor első templomának felszentelésére 708. október 16-án került sor.

A szuper dagályra várvaForrás: AFP/Guillaume Souvant

1879-ben épült fel a szigetet a szárazfölddel összekötő gát, és ezzel megszűnt szigetnek lenni. 2006-ban azonban a francia kormány bejelentette, hogy 164 millió euróért ismét visszaállítja a francia nevezetesség tengeri jellegét. Erről bővebben itt írtunk, ahol még több képet talál az egyedülálló helyről.

Tízezrek özönlöttek a jelenségértForrás: AFP/Guillaume Souvant
Gyűik a tömeg az apátság előttForrás: AFP/Guillaume Souvant
Helyezkedés a legjobb helyekértForrás: AFP/Guillaume Souvant