Ki sem kell lépni az utcára, ha iskolába, rendőrségre vagy postára megy az ember.

Whittier egy kis alaszkai falu, ahol évente hat méternél is több hó esik átlagosan. Csak a hegyek és a tenger öleli körül. Olyannyira elszigetelt, hogy szárazföldön mindössze egy egyirányú alagút köti össze a külvilággal, de az is csak reggel 5.30 és éjjel 11 között, amúgy zárva van. A négy kilométer hosszú alagútba félóránként lehet az egyik vagy a másik irányból behajtani.

Ennek ellenére Whittier népszerű turistacélpont a nyári hónapokban, amikor akár 22 órán át le sem megy a nap. A hatalmas óceánjárókon évi 900 000 látogató köt ki itt is, akik aztán Alaszka partjai mentén hajóznak tovább, megcsodálva a tenger élővilágát és a látványos gleccsereket.

Mindenki egy fedél alatt

A falucskának összesen 218 lakója van, ami azonban különlegessé teszi a települést, hogy szinte mindannyian egy tető alatt laknak. A 14 emeletes Begich Towerst 1953-ban kezdte el építeni az amerikai hadsereg, pár év múlva azonban, amikor a katonák kivonultak, polgári tulajdonban került az épület.

A Begich Towers Whittier-benForrás: Flickr/Jessica Spengler

Nem csak lakások találhatók benne, van itt rendőrség, iskola, beltéri játszótér, két bolt, fogadó, mosókonyha és posta is. A helyi templom az alagsori felfújható medencében tartja a keresztelőket, a gyerekek pedig átkopoghatnak szomszédba a tanárukhoz, ha segítség kell a házi feladathoz.

Valódi valóságshow

Az biztos, hogy az itt lakóknak, akik közül sokan a kikötőben dolgoznak, meg kell tanulniuk együtt élni, különösen a téli hónapok elszigeteltsége alatt. A ház a tévétársaságok fantáziáját is megmozgatta már, akik egy valódi valóságshow-t forgatnának az épületben – írja a Daily Mail.

Ez a tábla köszönti a látgatót az alagútból kiérveForrás: Flickr/davidd
A Begich Towers a kikötő felől fényképezveForrás: Flickr/TravelingOtter
Whittier kikötője, a háttérben egy óceánjáróvalForrás: Flickr/TravelingOtter
A nyári hónapokban a Swiftwater Seafood Caféban is nagyobb az életForrás: Flickr/TravelingOtter