Fokozott lavinaveszély Ausztriában

Schneeberg és Rax
Rax
Vágólapra másolva!
Fokozott lavinaveszély van érvényben Tirol, Salzburg, Alsó-Ausztria, Karintia és Vorarlberg tartományokban - közölték pénteken az illetékes hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az Ybbstaler és a Rax Alpokban, valamint a Schneeberg hegy magasan fekvő részein az ötfokozatú skálán négyes, az alsó-ausztriai alpok többi részén hármas szintű lavinaveszély van érvényben. A nagy szél miatt hótorlaszok is nehézséget okozhatnak, a nagy tömegű hó miatt hirtelen lavinaomlás is előfordulhat. A helyi lavinaszolgálat közlése szerint az Alpok alsó-ausztriai részén 80 centiméter hó hullott az utóbbi napokban.

A Raxnál is vigyázni kell Forrás: Puskás Zoltán

Salzburg tartományban péntekre az ötös skálán négyesről hármasra mérséklődött a lavinaveszély, azonban 1800 méter felett a lavinatáblák megcsúszása továbbra is veszélyt jelenthet. A lavinaszolgálat arra figyelmeztet, hogy itt akár egy ember súlya is kiválthat lavinaomlást, de akár spontán módon is megindulhat a hótömeg. Lavinaveszély miatt a Mühlbach és Hochkönig közötti B164-es utat már csütörtök este lezárták, péntek délelőtt a B165-os út egy része került útzár alá.

Friss hó is hullott

Vorarlbergben is kritikus a helyzet, kétezer méter felett négyes, a többi területen hármas fokozatú riasztás van érvényben, a síelőket ezért fokozott óvatosságra intik. A tartományban csütörtök óta 1200 méter felett 25-40 centiméter, az utóbbi három napban összesen már nyolcvan centiméter hó hullott.

Az alpbachi síparadicsom Tirolban Forrás: AFP/Photononstop

Tirolban hármas, egyes területeken azonban négyes fokozatú riasztás van érvényben. A szakértők itt is arra figyelmeztetnek, hogy spontán lavinaomlások is előfordulhatnak.

Erős a szél is

Karintiában a frissen hullott hó és az erős szél miatt négyes fokozatú lavinaveszély van életben. A legtöbb hó a tartomány északi részén fekvő Hohe Tauern térségében esett, csaknem 35 centiméter, de a Nockberge vonulatainál is meghaladta a 15 centimétert a friss hó mennyisége.

A Hohe Tauern hegyei - háttérben a Sonnblick-kel Forrás: Németh Sarolta

Húsvétra hideg és változékony időt jósolnak Ausztriában. Az ünnepi hétvégén három és tíz Celsius-fok között lesz a hőmérséklet, vagyis öt fokkal lesz hidegebb a szokásosnál, újabb havazás is előfordulhat - közölte az osztrák meteorológiai központ (ZAMG). Húsvét hétfőn az ország déli részében, Tirol és Vorarlberg tartományokban napsütés várható, de szeles, változékony lesz az idő, hózápor és eső is előfordulhat.

Ilyen, amikor az embert betemeti egy lavina: GoPro kamerával készített felvétel.