Lefilmezték, ahogy villám csapott a repülőkbe

Villámcsapás repülőbe
Vágólapra másolva!
Két gép is így járt egymás után, amikor a viharban le akartak szállni Seattle repülőterén.
Vágólapra másolva!

Az, hogy egy repülőgépet villámcsapás ér, nem túl ritka jelenség. Az azonban, hogy ezt valaki videóra rögzítse, annál inkább. Az pedig még kevésbé valószínű, hogy ezt egymás után kétszer is megtegye.

Az Owen Craft nevű YouTube-felhasználónak sikerült ez a mutatvány. Amint a filmjéhez fűzött leírásban írja, csak villámokat ment filmezni a Washingtoni Egyetem területére, aztán két repülőt is elkapott, amelybe villám csapott, miközben északról érkezve leszálláshoz készülődtek a Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtéren.

Kattintson a képre a videóért! Forrás:Forrás: Youtube/Owen

Egy átlagos repülőgépet átlagosan két évente egyszer ér villámcsapás – derül ki egy pilóta könyvéből. Patrick Smith szerint a villám tipikusan a repülő valamelyik kiálló részébe csap, az azonban viszonylag ritka, hogy ez látható nyomot vagy az elektromos rendszer sérülését okozná. A legtöbbet még csak észre sem lehet venni.

Ellenállnak a villámcsapásnak

A modern repülőket egyébként úgy tervezik, hogy ellenálljanak az ilyen villámcsapásoknak, és egyfajta Faraday-kalitkaként működnek. Attól sem kell tartani, hogy a szárnyakban elhelyezett üzemanyag meggyulladna.

Legutóbb a Spirit Airlines Airbus A320-200 típusú gépét érte villámcsapás felszállás közben. Az utasok hatalmas csattanást hallottak, és fény villant a fedélzeten. Előte például az EasyJet Genfből Nizzába tartó járatával fordult elő ugyanez, nem sokkal a felszállás után.