Ettől az erődtől még Putyinnak is leesett az álla

2015.04.16. 10:38

Az 1300 éve épített, titokzatos szibériai komplexumban nem volt fűtőrendszer.

Első látásra börtönnek vagy erődnek tűnik az a komplexum, amelyet az 1300 m tengerszint feletti magasságban elterülő Tere-tó legnagyobb szigetére építettek körülbelül 1300 évvel ezelőtt az ujgur kaganátus idején. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tuva Köztársaság délkeleti részén, az orosz-mongol határ közelében található Por-Bazsin (a tuvai név jelentése "agyagház") valódi rendeltetése azonban máig ismeretlen.

A Por-Bazsint 1891-ben fedezték fel újra, régészeti feltárása azonban csak 2007-ben kezdődött meg. A tudósok egyelőre nem tudnak dűlőre jutni a komplexum eredeti rendeltetését illetően: vannak, akik úgy vélik, hogy a hely egy nyári palota volt, mások szerint kolostor, megint mások szerint pedig csillagászati megfigyelő.

Nem volt fűtés?

A kutatás során megállapították, hogy a sziget talaja fagyott. A jég lassú olvadása a legfőbb oka annak, hogy a fennmaradt romok egy része leomlott. Külön rejtély, hogy a téglalap alakú épületmaradványok között nem találtak fűtési rendszerre utaló nyomokat, ami a szibériai hidegben furcsa.

Port-Bazsin a levegőbőlForrás: Por-Bajin Cultural Foundation

A helyszínre Vlagyimir Putyin orosz elnök is ellátogatott Albert monacói herceggel 2007-ben, és maga is gondolkodóba esett. „Sok helyen jártam már, sok mindent láttam már, de ehhez foghatót még soha" – mondta az orosz államfő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Albert monacói herceg érkezik a helyszínreForrás: AFP/Dmitry Astakhov
Ilyet még nem látottForrás: AFP/Dmitry Astakhov
Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation
Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation
Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation
Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation