Így néz ki egy ötcsillagos fürdő

Budapest, 2015. április 20.
A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda tetőtéri medencéje 2015. április 20-án. A fürdők nemzeti tanúsító védjegyrendszerében a Rudas a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot kapta meg, amelyet a tavaly szeptemberben átadott egymill
Budapest, 2015. április 20. A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda tetőtéri medencéje 2015. április 20-án. A fürdők nemzeti tanúsító védjegyrendszerében a Rudas a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot kapta meg, amelyet a tavaly szeptemberben átadott egymilliárd forintos fejlesztéssel érdemelt ki 12 minősített fürdő 21 szolgáltatóegysége közül. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda kapta meg elsőként a fürdővédjegyet, amit 12 minősített fürdő 21 szolgáltatóegysége közül érdemelt ki - jelentette be Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a védjegy hétfői átadásakor.
Vágólapra másolva!

A fürdők nemzeti tanúsító védjegyrendszerében a Rudas a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot kapta meg. A Rudas tavaly szeptemberben átadott egymilliárd forintos fejlesztésével érdemelte ki a legmagasabb minősítést. Az új védjegyrendszert a fürdőszövetség és a nemzetgazdasági tárca közösen üzemelteti.

A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda egyik medencéje Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A védjegyrendszer elindulása mérföldkőnek számít a magyar fürdők életében – mondta Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke. Az első körben 12 fürdőben minősített 21 szolgáltató egység között 7 gyógyfürdő, 4 élményfürdő, 7 strandfürdő, és 3 uszoda szerepel. Tájékoztatása szerint szolgáltatási színvonaluk alapján 12 ötcsillagos, 8 négycsillagos, 1 háromcsillagos minősítésről fognak védjegyhasználati szerződést kötni a közeljövőben.

A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda egyik büféje Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Attól függően, hogy hány pontot ér el az adott létesítmény a tanúsítás során, valamennyi kategóriában 1-5 csillagos minősítést lehet megszerezni. Az eddigi minősítésekről azt mondta a Czeglédi Gyula, hogy kelet-magyarország fürdői pályáztak aktívan. Reményét fejezte ki, hogy a turisztikai szempontból is jelentős, 201 magyarországi fürdő nagy része csatlakozik majd az új védjegyrendszerhez.

A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda egyik melegvizes medencéje Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a védjegy átvételekor kiemelte: a fekvése mellett a gyógyfürdő különlegessége, hogy három építészeti stílus, három kor keveredik benne. A 16. századi török fürdő részt ismerik a legtöbben, a 19. századi uszoda részét még Ybl Miklós kezdte tervezni, ezek a 21. századi résszel együtt szerves egységet alkotnak. Emlékeztetett, hogy a felújított Rudas fürdőt 2014 szeptemberében adták át, amivel a város egyik ékköve lett. A fürdő tavaly decemberben 40 százalékkal több vendéget fogadott, mint 2013 hasonló időszakában.

A fürdő éttermének terasza Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A fürdő egyik melegvizes merülőmedencéje Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A tetőtéri medence Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt