Százezer eurós kárt okozott, de csak ezerre büntették

2015.04.30. 13:24

Megint egy részeg, agresszív utas miatt kellett kényszerleszállást végrehajtani.

Az amerikai Jody Bochner a floridai Fort Lauderdale-be tért vissza a Norwegian Air Shuttle járatán, miután Londonban meglátogatta a barátnőjét. A 26 éves férfi ittas volt, és a felszállás után 40 perccel a vécén próbálta meg használni elektromos cigarettáját. A személyzet azonban észrevette, hogy füst száll ki a mosdóból.

Repülés közben e-cigarettázni is tilos

Az e-cigarettázás szabályairól a légitársaságok döntenek, a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) ajánlása szerint azonban az ugyanúgy tilos, mint a hagyományos módszer. Az indoklás szerint az e-cigarettázók látványának hatására más utasok is rágyújtanának, és ezzel növelik a kockázatát a szabályellenes magatartás kialakulásának. Az elektronikus cigarettát egyébként a kézpoggyászban lehet szállítani. A legtöbb légitársaság az ajánlásnak megfelelően tiltja az e-cigaretta használatát, ami a vécére is vonatkozik, a detektorokat pedig az eszközből kiáramló gőz is bekapcsolja.

 

Az incidens után 20 perccel a férfi agresszívvá vált, és megpróbálta megütni az egyik férfi légiutas-kísérőt. Egy utas segítségével megbilincselték, a pilóta pedig kiérőt tett az írországi Shannonban, ahol átadták Bochnert a rendőrségnek.

A gép repülési útvonalaForrás: Flightradar24.com

A renitens utas azzal védekezett, hogy az alvás elősegítésére ivott alkoholt, és nem emlékszik a tetteire. Ez azonban nem hatotta meg a bíróságot, amely 1000 euró (304 ezer forint) büntetést szabott ki rá.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Poppe, Cornelius

A Norwegian szóvivője a Daily Mailnek megerősítette a kitérőt. Az utas fenyegető magatartását elfogadhatatlannak tartotta, ezzel kapcsolatban a társaság zéró toleranciát tanúsít. Az incidens kétórás késést okozott, és 100 ezer euróba (34 millió forint) került a légitársaságnak – tette hozzá.

Egyre több a probléma

A részegen kötekedő utasok komoly problémát jelentenek a légitársaságoknak. A Thomas Cook járata tavaly novemberben például az angliai Manchesterből a kubai Holguínba vitt nyaralókat, de Bermudán kellett vesztegelniük három órát egy ilyen utas miatt. Idén februárban a Ryanair Rigából Dublinba tartó gépének kellett megszakítani az útját Dániában egy félmeztelenre vetkőzött, dühöngő utas miatt (erről videó is készült). Legutóbb pedig a Thomson Airways Londonból Cancúnba tartó járatán kellett megfékezni két utast, akiket Bermudán leszállítottak a gépről.