Mutatunk pár érdekes, távoli helyet, ahová viszonylag olcsón el lehet jutni Budapestről.

Budapest soha nem tartozott azok közé a városok közé, amelyeket elkényeztettek a légitársaságok és utazási irodák, ha olcsó nyaralásról volt szó. Paradox módon a nálunk sokkal nagyobb vásárlóerővel rendelkező nyugati országokból – Bécstől az angol, német vagy skandináv városokig - rendre olcsóbban lehetett kifogni repülőjegyet vagy üdülési csomagot egy-egy olyan egzotikus helyre, amelyről idehaza csak álmodoztunk.

Javult a helyzet

Két dolog azonban megváltoztatta ezt a helyzetet az elmúlt években. Az egyik, hogy a Malév 2012-es bedőlése után Magyarországon is megjelentek a fapados légitársaságok, amelyek nemcsak a közvetlen célállomásokra utazóknak jelentettek olcsó alternatívát, de az átszálló utasoknak is elhozták a Kánaánt.Persze az érkezési és indulási időpontok összehangolása gyakran okoz fejtörést, de kellő rugalmassággal így olyan országokba is el lehet jutni viszonylag olcsón, amelyet a magyarországi utazási irodák aranyáron kínálnak. Egy Brüsszelen keresztül Jamaicába tett útról például itt olvashatja korábbi beszámolónkat.

Naplemente a jamaicai NegrilbenForrás: Gaál Csaba

A másik örvendetes tényező, hogy a hagyományos légitársaságok is egyre keményebben akcióznak. Ebben nyilván az alacsonyabb üzemanyagáraknak is szerepe van, de talán még inkább a versenynek. Főként két légitársaságot kell itt megemlíteni, amelyek az elkényelmesedett nagyokat is számos útvonalon lépéskényszerbe hozták: a Turkish Airlines és Qatar Airways. De menjünk szép sorjában.

Átszállás nélkül

Aki nem szereti az átszállást, az is egyre távolabbi helyekre juthat el olcsón. A hangsúly itt az olcsó szón van, mert bár az utóbbi hónapokban több légitársaság is jelentett be budapesti járatnyitást (legutóbb például az Air China indított közvetlen járatot Pekingbe), azok többnyire nem olcsók. Ha tehát valaki nem tud nagyon mélyen a pénztárcájába nyúlni, annak továbbra is maradnak a fapadosok, de így sem kell nagyon búslakodni.

Először is itt van az év nagy dobása: a Wizz Air október 30-tól heti két járatot indít Tenerifére. A Kanári-szigetekre eddig is el lehetett jutni jóval olcsóbban annál, mint amit az utazási irodák kínálnak, de a Brüsszelen, Milánón vagy Madridon történő átszállás megszervezése és kivitelezése is elég macerás volt, így a közvetlen járat mindenképpen nagy lehetőség a szigetek jelenlegi és leendő szerelmeseinek. A legolcsóbb jegyeket gyorsan elkapkodták, de Wizz Discount Club-tagsággal (WDC) – amely egy évre 9990 forint (bővebben itt írtunk róla) - még most is kihozható egy oda-vissza út jövő februárra 40 ezer forint alatt, persze csak kis kézipoggyásszal.

A Las Teresitas strand TenerifénForrás: Photononstop/Calle Montes

Érdemes megnézni egyébként a Wizz Air többi távoli célpontját is, amelyekre a társaság már régebb óta repül: Dubajba WDC-tagsággal 50 ezer forint alatt el lehet jutni, Tel-Avivba pedig akár 22 ezerből, igaz, mindkét városban nagyon sokba kerül a nyaralás. Dubajról többek között itt írtunk, Tel-Avivról pedig itt olvashat beszámolót.

Az egzotikusnak mondható Wizz Air-célpontok közül viszont érdemes felhívni a figyelmet Kutaiszira, hiszen Grúzia egyáltalán nem drága ország, viszont gyönyörű, és akár Örményországgal is össze lehet kötni. A repjegy pedig beszerezhető 20 ezer forint alatt, néha még olcsóbban is. Beszámolónkat itt olvashatja az országról. Végül említsük meg Isztambult, amelyet még ennél is kevesebbért megjárhatunk, és amelyről itt találja beszámolónkat.

Tbiliszi csak néhány órás buszútra van KutaiszitólForrás: Flickr/Alexxx Malev

Szívesen szóltunk volna Izlandról is a Wizz Air közvetlen célpontjai között, ám a magyar hátterű légitársaság egyelőre csak Gdanskból indít oda járatot, oda pedig eljutni elég macerás Budapestről. Így inkább a Ryanair koppenhágai járatindítására hívnánk fel a figyelmet októbertől, hiszen a dán fővárosból a Wow Air és az Icelandair is üzemeltet olcsó járatokat Reykjavíkba, sőt, azon keresztül az USA nagyvárosaiba is, így akár egy amerikai-izlandi kirándulást is össze lehet kombinálni. A Norwegian pedig épp nemrég jelentette be, hogy Koppenhágából Puerto Ricóra, a Virgin-szigetekre és Las Vegasba is indít fapados járatot, ami további kellemes fejtörést okozhat az utazni vágyóknak. Izlandról például itt írtunk, Puerto Ricóról itt olvashat, egy Las Vegas-i útról pedig itt számoltunk be.

Menjünk még távolabb! 

A bevezetőben már említett hagyományos légitársaságokra áttérve elmondható, hogy szinte folyamatosan akcióznak, ezért érdemes feliratkozni a hírleveleikre. Néha olyan extrém áraik is akadnak, amelyeket egyszerűen képtelenség kihagyni. Ilyen volt például a Turkish Airlines tavalyi ajánlata Montréalba 92 ezer forintért oda-vissza, aminek ez a cikk köszönheti a születetését. Vagy az Alitalia pár hónappal ezelőtt hirdetett 110 ezer forintos retúrjegye Buenos Airesbe és Rio de Janeiróba, amitől még a tapasztalt repjegyvadászoknak is leesett az álla. Talán az utóbbinak is volt köszönhető, hogy pár napig még az Air France-nál is lehetett 170 ezer forintért jegyet kapni Brazíliába, holott azok normál esetben jóval 200 ezer forint felett vannak.

Akár még Mianmar is elérhetőForrás: AFP/Phyo Hein Kyaw

A legjobb vétel jelenleg egyértelműen a Qatar Airways 125 ezer forintos akciós jegye Kuala Lumpurba (az akció május 9-ig tart). Nem csak azért, mert Malajzia egyébként is olcsó és jó hely, de főként azért, mert kiváló kiindulópont lehet más ázsiai célpontokhoz is. A fapados Air Asiának ugyanis ott van a fő bázisa, így onnan nagyon olcsón be lehet repülni az egész Távol-Keletet. Egy példa csak kedvcsinálónak: egy szeptemberi út a mostanában egyre felkapottabb Mianmarba kihozható akár 150 ezer forintból is a Qatar Airways és az Air Asia kombinációjával (a fantasztikus országról itt olvashatja egyik beszámolónkat).

Az olcsó repülőjegyek kereséséről itt találja korábbi tippjeinket.