Ezekbe a szállodákba már rég nem járnak vendégek

Varosha
Elhagyatott szállodák Varosha tengerpartján
Vágólapra másolva!
Atombaleset, etnikai konfliktus vagy gazdasági visszaesés végzett a hotelekkel.
Vágólapra másolva!

Több kilométernyi homokos tengerpart, hatalmas hotelek egymás után – csak a vendégek hiányoznak. A Famagusta városához tartozó Varosha felkapott üdülőhely volt Ciprus 1974-es kettéosztása előtt. Olyan hírességek jártak oda nyaralni, mint Richard Burton vagy Brigitte Bardot, az Argo Hotel pedig Elizabeth Taylor kedvenc szállodája volt. Az üdülőhelyet valaha Ciprus Riviérájának hívták.

Elhagyatott szállodák Varosha tengerpartján Forrás: AFP/Tarik Tinazay

Negyven évvel ezelőtt azonban a török-görög etnikai villongások katonai puccsba torkollottak, Törökország pedig elfoglalta a sziget északi harmadát. A görög ciprióták által lakott Varosha épp az északi oldalra esett, ezért a török csapatok közeledtével lakói elmenekültek. Azt tervezték, hogy a helyzet normalizálódása után visszatérnek, ám az üdülőhelyet a török hadsereg kerítéssel vette körbe, és lezárta. Varosha azóta kísértetváros, amelyről itt írtunk bővebben.

Félkész szálloda Varosha tengerpartján Forrás: AFP/Yiannis Kourtoglou

Sugárfertőzött hotel és szabálytalan iglu

Elhagyatott hotelek máshol is vannak a világon, persze mind más-más okból lett az enyészeté. A Hotel Polisszját például az 1970-es években építették az ukrajnai Pripjatyban a közeli csernobili erőművet meglátogató vendégek számára. Az 1986-os baleset óta azonban a szálloda kihaltan áll. Bár utazási irodák már szerveznek oda látogatást, a turistákat sugárzási tesztnek vetik alá.

Elhagyottan áll a Hotel Polisszja Forrás: Stanislav Malofeev / Flickr

Alaszkában egy hatalmas iglu áll a George Parks országút mellett Anchorage és Fairbanks között. Az Igloo Hotel építése szintén az 1970-es években kezdődött, de nem felelt meg az akkor érvényben lévő építési szabályoknak. A négyszintes épületet így magára hagyták, az állapota pedig később annyira leromlott, hogy nem érte meg felújítani. A bejáratot valaha lezárták, de mivel a biztonsági berendezés is az enyészeté lett, a látogatók simán bemehetnek megnézni.

A négyszintes igluba be is lehet surranni Forrás: Travis / Flickr

Leáldozó iparágak

A detroiti Lee Plaza hotel a valaha virágzó autóiparnak állít sajátságos emléket. Az ágazat összeomlása után teljes városrészek váltak néptelenné, ahová most utazási irodák szerveznek túrákat. Az 1929-ben épített és a 90-es évektől üresen álló szállodát történelmi emlékké nyilvánította Michigan állam.

A Lee Plaza most turistalátványosság Forrás: mattd8n / Flickr

Hasonló sorsra jutott Detroitban a Park Avenue-n található Hotel Eddystone, amelyet bevettek a nemzeti történelmi helyek nyilvántartásába is.

A Hotel Eddystone már csak történelem Forrás: Sean_Marshall /Flickr

Végül még egy amerikai szálloda Amerikából. A Dechambeau Hotel egy kísértetváros valaha idelátogató vendégeit fogadta Kaliforniában az aranyláz idején. A San Franciscótól keletre található Bodie-ban 1880-ra már közel 10 ezren laktak, de később hanyatlani kezdett a termelés, mígnem teljesen elnéptelenedett.

Az aranyláz idején a Dechambeau Hotel még felkapott szálloda volt Forrás: kaotso / Flickr

Korábbi összeállításunkat a világ kísértetvárosairól itt nézheti meg.