Olajban úszik az amerikai turistaparadicsom

2015.05.21. 11:08

Egy csővezeték átszakadása miatt több tízezer liter nyersolaj ömlött a tengerbe Kalifornia partjainál, a turisták körében közkedvelt Santa Barbara-i turistaparadicsom közelében; a hatóságok nagy erőket mozgósítottak a több kilométeren elterülő olajszennyezés feltakarítására.

Az olajszivárgást kedden észlelték. Jennifer Williams, a parti őrség szóvivője közölte, hogy szerdán helikopterekből felmérték a környezetszennyezés nagyságát: a csendes-óceáni partvidék mentén 14 kilométer hosszan terül el az olajfolt. A hatóságok becslése szerint mintegy 400 ezer liter olaj szivárgott ki, és ebből 80 ezer ömlött a tengerbe. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az 1987-ben épült, hatvan centiméter átmérőjű kőolajvezeték átszakadását.

Idén itt nem napoznak turistákForrás: AFP/Getty/David Mcnew

Fehér védőruhás kárfelszámoló csoportok tisztogatják a Refugio Beach strandját. A kármentesítés idejére kiürítettek egy kempinget. Több környezetvédelmi csoport megkongatta a vészharangot a viszonylag kicsinek számító olajszennyezés hosszú távú következményei miatt.

Tele lettek volna turistákkal

Az Egyesült Államokban május 30-án tartják a háborús hősök emléknapját (Memorial Day), és ilyenkor turisták ezrei keresik fel a Santa Barbara-i üdülőövezetet, ezúttal azonban az olajszennyezés miatt várhatóan máshova fognak menni.

Tőlük jött a Föld Napjának ötlete

Santa Barbara környékén történt 1969-ben az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája: mintegy 13-16 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe egy olajfúró platformon történt robbanás következtében. Ez a környezeti katasztrófa adta Gaylord Nelsonnak, Wisconsin korábbi szenátorának azt az ötletet, hogy évente szerte a világon tartsák meg a Föld napját.