Ahogy a huszonévesek között egyre több a hátizsákos utazó, aki nem a turisták által felkapott úti célokat tűzi ki maga elé, hanem éppen az ismeretlen szépségek, érdekességek felfedezése hajtja, úgy a negyvenesek, sőt boldogabb országokban a nyugdíjasok körében is divatos lett a „vissza a vadonba” típusú nyaralás. 

Persze, ha az ember elmúlt negyven, és reggelente fájós derékkal ébred, meg azzal az olthatatlan vággyal, hogy azonnal elkortyoljon egy forró, habos kávét, már nem feltétlenül tartja romantikusnak a polifoamon alvást, a hangyákkal, szúnyogokkal, netán szélviharral-zivatarral való küzdést, na meg a szomszédos sátor lakóinak elviselését – egyszóval mindazt, ami a kempingezésről legtöbbünknek elsőre eszébe jut.

Nem ilyen emlékeink vannak a gyerekkori sátrazásrólForrás: Flickr/Dan Ox

Ma már kempingezhetünk úgy is, hogy a hálózsákokat meg a régi sátorfelszerelést a pincében hagyjuk, és

nem mondunk le arról, hogy sátorozás közben is komfortosan érezzük magunkat.

Egyszerre elegáns és környezettudatosForrás: Flickr/Dan Ox

Az új trendnek neve is van, a glamorous (elbűvölő, varázslatos) és camping szó összeolvasztásával alkotott glamping. Úgy is fordíthatjuk, hogy luxuskempingezés.

Aki tehát a természet lágy ölén szeretne nyaralni, jókat túrázni, felfedezni a gyerekekkel a fákat, madarakat, forrásokat, viszont ragaszkodik ahhoz, hogy este kényelmes ágyban pihenhessen, és ne konzervdobozból kelljen kanalaznia a vacsoráját, keresse a glampingező helyeket. Több honlapon is tájékozódhatunk a lehetőségekről, ilyen például a goglamping.net vagy a glampinghub.com.

Így azért már az eső is elviselhetőbbForrás: Flickr/jtemplerobinson

Jamie Oliver is glampingezik négy gyerekével

Az összkomfortos sátraktól, jurtáktól a faházakon, sőt fára épült házakon át a cirkuszi kocsikig széles a választék. Már 250 euróért (cirka 76 ezer Ft) kaphatunk jól felszerelt sátrat egy hétre saját konyhával és fürdőszobával. Valamivel többért pedig mikrohullámú sütő és kávéfőző is jár. Luxussátrazás Ikea-családoknak, így nevezte az új jelenséget egy turisztikai szakértő.

Panorámás luxussátor a svájci AlpokbanForrás: Flickr/Annie and Andrew

A tipikus glampingező környezettudatosan él, előnyben részesíti az ökoturizmust és az egészséges étkezést. Közéjük tartozik például a brit sztárszakács, Jamie Oliver, aki négy gyerekével legszívesebben a nyaralásnak ezt a formáját választja.

Egy ilyen ház minden gyerek álmaForrás: Flickr/Tony Guyton

A 69 éves Alain Dominique Perrin 30 évig vezette a világhírű Cartier céget. Ma azzal foglalkozik, hogy lerobbant kempingeket csodás glampingparkokká varázsol. Övé a Les Moulins a franciaországi Noirmoutier szigetén, ahonnan kidobálta a régi, szűkös mobilházakat, ültetett 2500 fát, és tágas sátrakat, indián tipiket állított fel fából készült bútorokkal és padlózattal. A legtöbb sátorban fűtés és meleg víz is van.

Ilyen egy igazi luxussátor, ha nem is PerrinnélForrás: Flickr/Roderick Eime

Ez persze már nem a 250 eurós kategória. Perrin vendégeinek 65 százaléka még soha nem kempingezett, általában 40 körüliek, családosok, és jól szituáltak. Egy hét luxussátorozás a francia szigeten 1500-2000 euróba kerül, amiért cserébe reggel madárcsicsergésre ébredünk, és ha kilépünk a kényelmes ágyból, máris az óceán partján találjuk magunkat. 

Aki a hippi stílust kedveli, ilyenben lakhat Pembrokeshire-ben, Délnyugat-Walesben.
Forrás: Flickr/Hippy-dippy