Gyönyörű európai biciklitúrák akár kezdőknek is

biciklitúrák
Vágólapra másolva!
A biciklizés környezetkímélő, egészséges, költséghatékony és ráadásul élvezetes. Nem lehet túl későn kezdeni, könnyű terepen idősebb korban is bátran belevághatunk a túrázásba, még ha addig nem is éltünk túlzottan sportos életet. Az edzést kezdhetjük a könnyebb hazai biciklitúra-útvonalakon, például a Tisza-tó vagy a Velencei-tó körül, és persze nem érdemes úgy meghalni, hogy az ember nem tekerte körbe legalább egyszer a magyar tengert.
Vágólapra másolva!

Ha pedig külföldi nyaralás közben is aktív pihenésre vágyunk, az autózást, vonatozást vagy repülést biciklizéssel kombinálhatjuk.

Nem feltétlenül kell saját járgányainkat külföldre szállítanunk,

Európában számos iroda foglalkozik csoportos vagy egyéni biciklitúrák szervezésével. Utóbbi esetben, ha tehát egyedül, a családdal vagy a barátainkkal szeretnénk végigtekerni a távot, az iroda a biciklikölcsönzésben, az útvonaltervezésben, a csomagok szállításában, a szálláskeresésben lehet segítségünkre.

Biciklivel utazni maga a szabadság Forrás: Flickr/Velo abzug

Elkerekezhetünk az Alpokból az Adriára, Hollandiából Belgiumba, Ausztriából Németországon át Svájcba a Rajna mentén, vagy akár körbetekerhetjük a lagúnák városát, Velencét. Kilenc gyönyörű európai útvonalat ajánlunk, amelyet hobbi-kerékpározók is simán teljesíteni tudnak.

1. München - Velence

A nemrég megnyitott túraútvonal kiépített bicikliutakon és csendes mellékutakon vezet Münchenből a bajor tavak mentén Innsbruckon, az Inn völgyén és a Brenner-hágón át Trevisóba és Coneglianóba, a prosecco hazájába, végül pedig Velencébe. A leghúzósabb szakaszt Innsbruck és Brenner között akár vasúton is abszolválhatjuk. A túra közepes nehézségű, 560 kilométer hosszú, és kilenc nap alatt kényelmesen bejárható.

Hihetetlen érzés lehet két keréken érkezni a lagúnák városába Forrás: Flickr/Trish Hartmann

2. Göta-csatorna, Svédország

Ez a csatorna Svédország egyik legnagyobb turistaszenzációja. 1810-ben kezdték az építését, és 1832-ben nyitották meg azzal a céllal, hogy a hajók ne az Öresund-szoroson, hanem a Balti-tengeren jussanak el Svédországba. A csatorna Sjötorptól a Vänern-tóig 190 kilométer hosszú, 58 zsilip és 50 híd van rajta. A vontatóút, amelyen anno lovak és szamarak húzták a vitorlásokat, ma a bicikliseké. Az út menti fák széltől-naptól óvják az árnyékukban kerekezőket, és számtalan kávézó, vendéglő csábít egy kis felüdülésre. A túra könnyűnek számít, Sjötorp – Wassbacken oda-vissza 60 kilométer, ha egy kis kitérőt teszünk a Viken-tóhoz, akkor 68.

A Göta-csatorna mentén sok kávézó, vendéglő csábít pihenésre Forrás: Flickr/windyjonas

3. Amszterdam - Brügge

Öt-hat nap alatt kényelmesen letudhatjuk a 330 kilométert, amely a biciklisek városából indul, majd gátak, tavak, lápok, dűnék, homokzátonyok és elképesztően rendezett települések mellett halad. A túraútvonal érinti a rotterdami kikötőt, Kinderdijk 19 szélmalmát, Hollandia legrégebbi városát, Dordrechtet, Vlissingent és végül Brüggét, észak Velencéjét. A túra könnyű, a különböző szakaszok hossza így alakul: Amszterdam – Gouda (71 km), Gouda – Dordrecht (52 km), Dordrecht – Willemstadt (50 km), Willemstadt – Schuddebeurs (53 km), Schuddebeurs – Vlissingen (53 km), Vlissingen – Brügge (50 km).

Amszterdam amúgy is a biciklisek városa Forrás: Flickr/amira_a

4. Rajna-menti biciklitúra

Ezen az útvonalon olyan hangulatos középkori városkák várnak ránk, mint Stein am Rhein, és olyan lélegzetelállító természeti szépségek, mint a Rheinfall, Európa legnagyobb vízesése. A túra a három ország által határolt Boden-tó ausztriai oldalán kezdődik, és az útba eső számos látványosság miatt folyton meg kell szakítani. A kiindulóponttól a végcélig bicikliutakon és gyenge forgalmú mellékutakon kerekezhetünk, a táv mindössze 107,5 kilométer. A könnyű túra ezeket a pontokat érinti: Fußach – Rorschach (20,9 km), Rorschach – Romanshorn (15,3 km) Romanshorn Konstanz (21,8 km), Konstanz – Stein am Rhein (28,6 km), Stein am Rhein – Schaffhausen (20,9 km).

Rheinfall, Európa legnagyobb vízesése Forrás: Flickr/Grzegorz Jereczek

5. Velence körbe (nem a magyar!)

Elképesztő körút Olaszország egyik legszebb régiójában, amely Vicenzából indul, majd Bassano del Grappán (a nevében is benne van, hogy ez a vidék a grappáiról híres) és Trevisón át eljutunk Velencéig. Innen Chioggián és Padován keresztül jutunk vissza Vicenzába. A 295 kilométer akár három-négy nap alatt is teljesíthető, de mivel minden megálló sok látnivalót kínál, érdemes több időt szánni a kirándulásra. Így néz ki a részletes útiterv: Vicenza – Bassano del Grappa (40 km), Bassano del Grappa – Treviso (65 km), Treviso – Velence (45 km), Velence – Chioggia (35 km), Chioggia – Padova (60 km), Padova – Vicenza (50 km).

Treviso is megérdemli, hogy elidőzzünk benne Forrás: Flickr/Andrea Osti

6. Ljubljana-Piran

Szlovénia túl szép, túl gazdag látnivalókban ahhoz, hogy pusztán a tengerpartján süttessük a hasunkat. Ha a nagyon intim, nagyon szerethető fővárosból indulunk, és letekerünk az Adriáig, már elég összetett képet kaphatunk az országról. Olyan csodák jönnek velünk szembe az úton, mint az UNESCO-világörökséggé nyilvánított Škocjan-barlangrendszer vagy a százéves fákkal szegélyezett utak mentén található lipicai ménes. A túra közepesen nehéz, 270 kilométer hosszú, és ráérősen öt-hat nap alatt teljesíthető. Ljubljana – Vrhnika (58 km), Vrhnika – Postojna (44 km), Postojna – Stanjel (45 km), Stanjel – Divača (48 km), Divača – Ankaran (45 km), Ankaran – Piran (30 km).

Mire Piranba érünk, megismerjük a fél országot Forrás: Flickr/nagerw

7. Prága – Drezda

Prága után dimbes-dombos, barokk kastélyokkal tarkított cseh vidéken kerekezhetünk Mělníkig, ahol a Moldva és az Elba találkozik, majd tovább az Elba jobb partján fekvő gyönyörű Litoměřicéig és Ústí nad Labemig, amelynek váráról mesés kilátás nyílik a folyóvölgyre. Děčín és Pirna között elénk tárul Németország talán leglátványosabb természeti csodája, az Elba-homokkőhegység, melynek különös oszlopai meselényekként merednek az égbe. Pirnától már csak 25 kilométer a végcél, ahol a Semper Operaháztól a Zwingerig elég sok a látnivaló. Közepes nehézségű, 225 kilométer hosszú útvonal a következő szakaszokkal: Prága – Mělník (55 km), Mělník – Litoměřice (50 km), Litoměřice – Děčín (50 km), Děčín – Pirna (45 km), Pirna – Drezda (25 km).

Drezda volt egykor a legszebb európai város, de most is rengeteg itt a látnivaló Forrás: Flickr/Pohlybert49

8. Az Adige mentén Veronáig

Az Adige, amely Dél-Tirolban ered (a német nyelvűek Etschnek hívják) Olaszország második leghosszabb folyója a Pó után. Az Adige menti túra szépségét az ellentétek adják. Az Alpokból indulunk 1500 méter magasságból, és bár útközben adódik néhány emelkedő, majdnem végig lefelé csorgunk a mediterrán vidékekig. Az útvonal 338 kilométer hosszú, Merano gyümölcsöskertjein át Bolzanón, Trentón keresztül vezet a Garda-tóig, majd a tó déli partja mentén Veronáig. Közepesen könnyű terep a következő állomásokkal: Reschen – Naturno (50 km), Naturno – Merano (40 km), Merano – Bolzano(45 km), Bolzano – Trento (70 km), Trento – Garda-tó (50 km), Garda-tó – Verona (50 km).

A Garda-tó déli partján tekerünk végig Forrás: Flickr/Big Albert

9. Firenze – Róma

Toscana és Umbria csodálatos vidékén, földutakon és gyér forgalmú mellékutakon biciklizhetünk olyan varázslatos helyeket érintve, mint Assisi, Perugia, Spoleto vagy Narni. A túra első része Spoletóig túlnyomórészt lapos vidéken vezet, onnantól kezdve viszont le kell győzni néhány emelkedőt. Firenzétől Arezzóig és Narnitól Rómáig sajnos csak forgalmas úton tudunk haladni, ezeket a szakaszokat esetleg kiválthatjuk egy-egy vonatúttal. A táv 307 kilométer a következő állomásokkal: Firenze – Regello – Arezzo (99 km), Arezzo – Passignano sul Trasimeno (77 km), Passignano – Perugia (38 km), Perugia – Assisi (37 km), Assisi – Spoleto (60 km), Spoleto –Narni (40 km), Narni – Poggio Mirteto (55 km), Poggio Mirteto – Róma (108 km)

Arezzo, egy megálló Firenze és Róma között Forrás: Flickr/David Coggins