zBefutott Amerikába a 235 éves fregatt mása

2015.06.06. 14:27

Borús időben, de vidám, 18. századi hangulatban futott be tegnap a háromárbocos fregatt első amerikai állomására. La Fayette márki hajójának mását, az Hermione-t nagy csinnadrattával, korhű ruhákban üdvözölték, a legénység pedig kis műsort is rögtönzött a parton várokozók örömére.

A szitáló esőben több százan köszöntötték a háromárbocost, amely április 18-án indult a La Rochelle-től délre fekvő Aix szigetéről, és közép-európai idő szerint péntek délután fél háromkor érkezett meg a Washingtontól 260 kilométerre délre fekvő Yorktown történelmi városkába. A legénység tagjai síp- és dobszó kíséretében, korhű öltözékben jelentek meg a kíváncsiskodók előtt, de néhányan a parton várakozók közül is 18. századi ruhákba öltöztek a fregatt érkezésének tiszteletére.

Befutott első amerikai állomására az HermioneForrás: AFP/Mladen Antonov

Az eredeti Hermione  235 évvel ezelőtt, 1780. március 20-án hagyta el a francia partokat a fedélzetén Gilbert du Motier-vel, la Fayette márkijával (1757-1834), hogy segítséget nyújtson a függetlenségükért küzdő amerikai hazafiaknak. A fiatal francia arisztokrata a virginiai csapatok parancsnokaként másfél évvel később részt vett a Chesapeake-  és Yorktown-öbölben aratott győzelmekben, amelyek következtében Anglia kapitulált. Az Hermione Franciaországba való visszatérése után, 1793. szeptember 20-án hajótörést szenvedett, és elsüllyedt a Loire torkolatának közelében. 

Néhányan 18. századi öltözetben fogadták a fregattotForrás: AFP/Mladen Antonov

A rochefort-i hajógyárban 17 éven át újjáépített Hermione egy hónapig hajózik majd az Egyesült Államokban, és 11 olyan kikötőben köt majd ki, amelyek fontos szerepet játszottak az amerikai történelem során, így például Philadelphiában és Bostonban. 

A legénység dalokkal szórakoztatta a fogadásukra összegyűlteketForrás: AFP/Mladen Antonov

New Yorkba több száz vitorlás és motoros hajó kíséretében fut majd be július 4-én, a függetlenség napján. Utolsó állomása Kanadában lesz. Útja során ünnepségeket, történelmi kiállításokat és konferenciákat rendeznek. Ezt követően az Hermione múzeumhajóként üzemel majd, és utazásokat is szerveznek a fedélzetén.