Az államcsőd esélye sem riasztja el a Görögországba utazókat

Görögország, Mykonos, Cyclades
Görögország, Mykonos, Cyclades
Vágólapra másolva!
Riasztó forgatókönyveket lehet felvázolni Görögország esetleges államcsődjével kapcsolatban, amelyek az ott nyaraló külföldieket is érinthetik. Az utazási szakma és az utazók azonban nem aggódnak.
Vágólapra másolva!

Nem volt olyan rég, alig két éve, amikor Ciprus küszöbön álló csődje miatt figyelmeztették az oda utazó turistákat a várható kockázatokra. A szigetország végül elkerülte a legrosszabbat, és csak a nagybetétesek jártak pórul a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. A turisták pedig szinte semmit sem éreztek a válságból: a bankautomatákból ugyanúgy fel lehetett venni készpénzt, mint azelőtt, fizetni is lehetett kártyával, a nap meg ugyanúgy sütött, mint addig. (Az akkori válság utáni beszámolónkat itt olvashatja.)

Cipruson a válság ellenére tele voltak az éttermek Forrás: AFP/Partick Baz

Görögország természetesen nagyobb falat, és ha a következő napokban nem sikerült megállapodnia a hitelezőivel, a válság is sokkal súlyosabb következményekkel járhat. A görög bankokból már most is óriási összegeket vonnak ki, de egy államcsőd esetén a bankrendszer likviditása azonnal megszűnhet, ami a fizetési forgalom és a készpénzfelvétel korlátozásával járhat. A finanszírozási problémák miatt zavar lehet a nemzetközi átutalásoknál,

idővel leállhatnak bizonyos szolgáltatások, amelyek a turistákat is érinthetik,

például a tömegközlekedés, valamint a benzinellátás is akadozhat.

Töretlen az érdeklődés

A kockázatok azonban egyelőre nem tántorítják el a magyar utazókat, akik számára Görögország az egyik legkedveltebb nyári üdülési célpont. Kiss Péter, a Görögországra szakosodott Apollon Travel utazási iroda értékesítési igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy eleinte még érkeztek hozzájuk aggodalmaskodó megkeresések, de ma már ez sem jellemző.

Sőt, a kereslet még nő is.

Az évente 18-20 ezer magyar utast kiszállító iroda februárra már eladta az egész évre tervezett kapacitásának 85 százalékát, és már a 2-3 hete vett újabb kapacitások 60-70 százaléka is elkelt.

Míkonosz szigete a magyarok körében is népszerű célpont Forrás: www.visitgreece.gr

Kiss Péter nem tart görög államcsőd esetleges bekövetkeztének következményeitől. A szállásokat már kifizették, a repülős utakat a Travel Service légitársasággal rendezik, a buszos útjaikon pedig eddig sem tankoltak Görögországban, még az Athéntől délre lévő Tolóig is elég, ha Macedóniában vesznek fel üzemanyagot. Az utasoknak mindössze annyi tanácsot adott, hogy vigyenek magukkal több készpénzt, egyébként nem lát okot az aggodalomra.

Csak biztosra mennek

Ugyanezt tanácsolta a magyar utasoknak Józsa Jetta, a Vista Utazási Irodák Kft. értékesítési vezetője. Ők sem érzékeltek egyébként visszaesést a fenyegető államcsőd miatt,

Görögország évek óta töretlenül a legkeresettebb nyári desztinációik egyike.

Hozzátette: amennyiben Görögországban a turisztikai szolgáltatások teljesítése, illetve minden ezzel kapcsolatos szolgáltatás veszélybe kerül, úgy a Vista nem, vagy csak bizonyos feltételekkel folytatna utaztatást oda, mind saját, mind viszonteladó partneren keresztül.

Az Egremni strand Lefkadán Forrás: Flickr/constant progression

Józsa Jetta arra biztatta az utasokat, hogy kétség esetén bátran keressék meg az iroda utazásszervező szakembereit, akik tájékozottak és naprakészek, hiszen folyamatosan tartják a kapcsolatot a konzuli szolgálatokkal és a helyi partnerekkel.

Az utasbiztosítás sem jó mindenre

Kérdés, hogy egy államcsőd esetén mire lenne jó egy utasbiztosítás. Ha például valaki nem tud felvenni készpénzt a bankautomatából,

annak elvileg segítséget nyújthat a „Pénzsegély" szolgáltatás,

amelynek keretében az ügyfél kérheti a Magyarországon a biztosítónak – a biztosított meghatalmazottja által - befizetett összeg eljuttatását hozzá, maximum a feltételben szereplő limitösszegig (terméktípustól függően legfeljebb 800 000 Ft) – mondta kérdésünkre Csőke Anita, az Európai Utazási Biztosító marketingvezetője. Ugyanakkor, amennyiben vis major jellegű esemény miatt a biztosító ezt nem vagy csak késedelmesen tudja teljesíteni, azért nem felelős. Tehát szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy erőfeszítései ellenére a biztosító sem tudja eljuttatni a pénzt az ügyfélnek – tette hozzá a marketingvezető.

Akadályokba ütközhet a készpénzfelvétel Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A biztosítás azonban nem minden eseményre terjed ki – mondta Csőke Anita. Így például, ha valaki nem tud eljutni a kinti szállására vagy haza, mert leállt a közlekedési szolgáltatás vagy nincs üzemanyag a benzinkutaknál, az nem biztosítási esemény, így nincs rá semmilyen szolgáltatás. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha a szállás nem fogadja őt, vagy készpénzben kéri el a már egyszer befizetett/átutalt szállásdíjat, mert az utazási iroda átutalása nem érkezett meg a bankrendszer leállása miatt, vagy ha valaki előre megvette a kompjegyét, de leáll a kompközlekedés.