Európában csak az ötödik legjobb fapados légitársaság, de a Ryanairt megelőzi.

A magyar kötődésű Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága. Jelenleg 60 darab Airbus A320 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet, több mint 380 útvonalat kínál 22 bázisról, 112 desztinációra, 38 országban, a 2015. március 31-én záruló pénzügyi évben pedig 16,5 millió utas választotta a légitársaságot.

A Wizz Air nemrég jelentette be az arculatváltásátForrás: Wizz Air/Arpad Foldhazi

Az immár a londoni tőzsdén jegyzett társaság számai valóban impozánsok, de mennyire elégedettek vele az utasok más versenytársakkal összehasonlítva? Ebben adhat segítséget a Skytrax brit légiközlekedési elemző cég felmérése, amelyhez 2014 szeptembere és 2015 májusa között összesen közel 19 millió utast kértek meg arra, hogy 41 kategóriában minősítse az egyes légitársaságok szolgáltatásait.

A Norwegian az élen Európában

Az elemzésben szereplő összesen 245 légitársaság egy része az alacsony árakkal és költségekkel működő fapados kategóriába tartozott, így ezeket külön rangsorolták. Ebben a kategóriában a Wizz Airnek nem sikerült bekerülnie a világ legjobb tíz cége közé, ám az európai élboly ötödik helyét sikerült megcsípnie. Az európai rangsort a Norwegian vezeto, amely a világlistán a 3. lett, és magkapta a legjobb hosszú távú fapados légitársaság címét is. Az európai tízes listára azonban nem került be a Rynair, amely mostanra Európa legnagyobb légitársaságává nőtte ki magát.

A világ legjobb fapados légitársaságai

1. AirAsia
2. Virgin America
3. Norwegian
4. easyJet
5. Jetstar Airways
6. AirAsiaX
7. Indigo
8. WestJet
9. Jetstar Asia
10. Scoot

Európa legjobb fapados légitársaságai

1. Norwegian
2. easyJet
3. Germanwings
4. NIKI
5. Wizz Air
6. airBaltic
7. WOW Air
8. Pegasus Airlines
9. Onur Air
10. flyBe

A hagyományos légitársaságok közül a Qatar Airways lett a világ legjobbja idén, amely öt éven belül immár harmadszor nyerte el a díjat. Jelenleg ez az egyetlen légitársaság a világon, amelynek flottájában szerepel az Airbus két szupergépe, az A380 és az A350XWB mellett a Boeing 787 Dreamlinere is. Tavaly a hongkongi Cathay Pacific volt az első helyezett.

A világ legjobb hagyományos légitársaságai

1. Qatar Airways
2. Singapore Airlines
3. Cathay Pacific Airways
4. Turkish Airlines
5. Emirates
6. Etihad Airways
7. ANA All Nippon Airways
8. Garuda Indonesia
9. EVA Air
10. Qantas Airways
11. Asiana Airlines
12. Lufthansa
13. Austrian
14. Swiss Int'l Air Lines
15. Air France
16. Virgin Australia
17. Air New Zealand
18. Dragonair
19. Thai Airways
20. British Airways