Lefilmezte egy utas, ahogy villám csap a repülőgépbe

2015.06.26. 19:48

Nem hallatszik robaj, és az utasok is csendben vannak.

Furcsa videó jelent meg az interneten, amelyet egy Myagmarsuren Ricci nevű utas készített. A felvételen állítólag a Korean Air Boeing 777-es gépe látható, amint Szingapúrból Szöulba repül a zivatarfelhők között. A gép szárnyába egy villám csap, ám mivel a jelenség lassítva látható, a hang megszűnik arra a pár másodpercre. Ilyenkor általában hangos robaj kíséri a villámcsapást, ám sem ez nem hallatszik, sem az utasok reakciója.

Egy átlagos repülőgépet átlagosan kétévente egyszer ér villámcsapás. A villám tipikusan a repülő valamelyik kiálló részébe csap, az azonban viszonylag ritka, hogy ez látható nyomot vagy az elektromos rendszer sérülését okozná. A legtöbbet még csak észre sem lehet venni.

Nem kell félni tőle

A modern repülőket egyébként úgy tervezik, hogy ellenálljanak az ilyen villámcsapásoknak, és egyfajta Faraday-kalitkaként működnek. Attól sem kell tartani, hogy a szárnyakban elhelyezett üzemanyag meggyulladna.

Legutóbb Seattle-ben filmezték le a Washingtoni Egyetem területéről, amint két leszálláshoz készülő repülőbe villám csapott. Azt a videót itt nézheti meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK