Egy nap alatt több mint 3000 gép száll fel és le.

London a világ egyik leglátogatottabb városai közé tartozik: a 8,5 milliós metropoliszt évente körülbelül 27 millió turista választja úti céljául. Jelentős részük repülővel érkezik, őket a város öt repülőtere szolgálja ki. A legnagyobb közülük Heathrow, de Gatwick, Luton, Stansted és London City is jelentős forgalmat bonyolít le.

Hatalmas kihiívás a légi irányítóknak

Az öt londoni repülőtéren naponta több mint 3000 repülő száll le és fel. Ennek biztonságos lebonyolítását az Országos Légiforgalmi Szolgálat (NATS) teszi lehetővé, amely Nagy-Britannia legnagyobb légi irányítója, és összesen 14 repülőtéren végez szolgáltatást.

A NATS most egy látványos videót tett közzé, amelyen vizuálisan is jól szemlélteti, hogy az egyes repülőterek egy nap alatt hány járatot fogadnak és indítanak. A szolgálat büszkén teszi hozzá, hogy a késések mindössze 0,2 százaléka fordul elő a légi irányítás hibájából.

Az állam kisebbségi tulajdonos

A NATS elődjét 1962-ben alapították, azóta számos változáson ment keresztül. Jelenleg 51 százaléka magántulajdonban van, az állam pedig csak a maradék, kisebbségi részesedést birtokolja.