Több külföldit is letartóztattak már amiatt, hogy nem szép dolgokat írt valakiről.

Az Egyesült Arab Emírségek két városa, Dubaj és Abu-Dzabi, rengeteg turistát vonz minden évben különleges épületeivel és luxusával. A külföldről oda érkezőknek azonban nem árt tisztában lenniük azzal, hogy komoly büntetésre számíthatnak, ha az otthon megszokott módon használják a közösségi oldalaikat.

Törvény a kiberbűnözés ellen

Az internetes bűnözés ellen még 2012-ben fogadtak el egy törvényt az országban, amely bünteti, ha valaki bírálja az államot, a vezetőit, de akár csak más állampolgárokat is. Akkor ennek nem volt különösebb visszhangja, de néhány eset kapcsán a nemzetközi jogvédő szervezetek most figyelmeztetést adtak ki a várható következményekről.

Abu-Dzabi legfőbb kulturális nevezetessége, a Zájed sejk-nagymecsetForrás: AFP/Karim Sahib

Egy Abu-Dzabiban élő ausztrál művészt, Jodi Magit például nemrég azért tartóztattak le, mert a Facebook-oldalán egy olyan képet közölt, amelyen egy jármű két, rokkantaknak fenntartott parkolóhelyet foglal el az apartmanja előtt. A nőt egészen pontosan azért csukták le, mert csúnya szavakat írt egy személyről – írja a Daily Mail.

Így működnek az emírségek
A Perzsa-öböl délkeleti partvidékének emírségei a 19. század végén kerültek brit fennhatóság alá. 1971-ben a terület hét emírsége közül hat létrehozta az Arab Emírségek nevű föderatív berendezkedésű államot, amihez 1972-ben csatlakozott a hetedik emírség. Az Egyesült Arab Emírségek államformája szövetségi abszolút választói monarchia. Az államszövetség hét emírségből áll, melyeknek vezetői az egyes tagállamok abszolút uralkodói. Az ország államfője az elnök, akit a hét tagállam emírjei választanak meg saját maguk közül. Az elnök helyettesét, az alelnököt - aki egyúttal a kormány feje is - szintén maguk közül választják meg az emírek. A kormány tagjait az elnök nevezi ki az alelnök jelöltjei alapján.

Februárban egy amerikai mérnököt ugyancsak egy Facebook-posztért tartóztattak le. A férfi szabadsága alatt az Egyesült Államokban panaszkodott a közösségi oldalán arra, hogy foglalkoztatója, a Global Aerospace Logistics hátba támadta őt, és negatív megjegyzéseket tett az arab emberekre is. Amikor visszatért az emírségekbe, internetes becsületsértésért csukták le. Csak azután ejtették a vádat, és térhetett vissza Amerikába, hogy az ügy széles nyilvánosságot kapott.

Nincs humorérzékük

Az emírségekben drákói szabályok vannak hatályban a véleményszabadság korlátozására, és hiányzik a józan ész vagy akár a humorérzék is ezen a területen – idézi a lap Nicholas McGeehant, a Human Rights Watch kutatója. A jogvédő szervezet egyébként az Amnesty Internationallel együtt ki van tiltva az országból.

Dubajban van a világ legmagasabb épülete, a Burdzs KalifaForrás: AFP/Marwan Naamani

A brit külügyminisztérium honlapja arra figyelmezteti az emírségekbe utazókat, hogy tartózkodjanak a káromkodástól és illetlen gesztusoktól (online is), mert ezeket obszcén tetteknek tartják, a vétkeseket pedig börtönbe zárhatják és kiutasíthatják. A magyar konzuli szolgálat honlapján erre vonatkozóan nem találtunk figyelmeztetést.