Ezek a világ legőrültebb fesztiváljai

2015.07.27. 14:48

A nyaralás sokaknak azt jelenti, hogy egy kicsit ki akarnak vetkőzni önmagukból, meg akarnak feledkezni mindennapi énjükről, hogy aztán újult erővel vessék bele magukat a szürke hétköznapokba. Néhány tipp azoknak, akik extrém pihenésre vágynak: üldözhetnek sajtot, fetrenghetnek paradicsomban, festékben, iszapban, dobálózhatnak naranccsal vagy jávorszarvas-ürülékkel, és nyalhatnak pénisz formájú jégkrémet.

Guruljunk mi is a sajt után 

Anglia délnyugati részén, Gloucester közelében rendezik meg minden év májusában a nagy sajtgurító versenyt. Eredetileg csak a szomszédos falu, Brockworth lakosai versengtek egymással, ma viszont már a világ minden tájáról özönlenek ide a turisták. Van, aki csak látni szeretné, hogyan vetik magukat a merészebbek a meredek Cooper’s Hillről legurított sajtkorong után, mások ki is akarják próbálni magukat. 

110 kilométeres sebességgel száguld a sajtkorongForrás: Flickr/

A dolog nem veszélytelen, a sajtguriga 110 kilométer per órás sebességgel zúg lefelé, úgyhogy elég reménytelen utolérni. A verseny győztese az, aki valamilyen csoda folytán el tudja kapni a sajtot, vagy aki elsőként éri el – futva vagy gurulva – a domb aljában meghúzott célvonalat. Női és férfi győztest is hirdetnek, a jutalom pedig nem más, mint a 9 fontnyi, vagyis 4 kilogrammos Double Gloucester sajt. Az akciódús fesztivál négy napig tart, és egyre többen vesznek részt rajta. 

2009-ben 15000 látogatót vonzott az esemény, ami arra késztette a falu vezetését, hogy a következő évben lefújják a fesztivált, mert úgy érezték, nem tudják ennyi ember biztonságát szavatolni. De egy több száz éves hagyományt nem lehet csak úgy kiiktatni, úgyhogy 2011-től ismét van sajtgurítás a Cooper’s-dombon.

Nem veszélytelen vállalkozás a sajt után vetni magunkatForrás: Flickr/mike warren

A nagy paradicsomcsata

Ez a fesztivál talán kevésbé veszélyes, de nem kevésbé őrült. A Tomatina Fesztivált a spanyol Buñolban tartják, Valencia tartományban. A hagyomány 1945-ben kezdődött, azóta rendezik meg minden év augusztusának utolsó szerdáján a nagy utcai csatát, amelynek résztvevői több tonna túlérett paradicsomot használnak fegyverként. 

A Plaza del Pueblón délelőtt 10 órakor veszi kezdetét az esemény az úgynevezett sonkarohammal. Ez a dolog hasonlít a mi májusfaállításunkra, csak itt a hét méteres rúd tetejéről egy szép darab sonkát kell lehozniuk a vállalkozó kedvűeknek. Egyébként ez is lehetetlen vállalkozás (akárcsak a sajt utolérése), mivel a rudat alaposan bekenik csúszós szappannal és viasszal.

Nem csak a gyerekek szeretnek paradicsomban fetrengeniForrás: Flickr/Fearghal O' Nuallain

Maga a paradicsomdobálás 11-től délig tart, de ez az egy óra bőven elég ahhoz, hogy a szép kis hegyi település úgy, ahogy van, paradicsomvérbe boruljon. Az utóbbi években több mint 40 ezer turista akart részt venni a világ egyik legőrültebb fesztiválján.  

Legyünk mi is színesek

Aki utálja a paradicsomot, de szeretné újra óvodásnak érezni magát, az imádni fogja az indiai Holi Fesztivált. Itt kedvünkre pacsmagolhatunk a különféle színű festékekben, kipingálhatjuk magunkat és egymást, de akár vadidegeneket is leönthetünk egy vödör festékes vízzel. Holi, a színek fesztiválja Észak-Indiában és Nepálban honos, de az ország többi részében is rendeznek hasonló ünnepségeket, csak más néven. 

Ezen a fesztiválon tobzódhatunk a színekbenForrás: Flickr/Steven Gerner

A Holi egy ősi hindu tavaszköszöntő ünnep, amelyet minden évben az első tavaszi hónap első teliholdjának idején tartanak. Ilyenkor nem számítanak a vallási, nemi, kasztbeli különbségek, az ünnep ideje alatt mindenki egyenlő, és az ellenségek is elássák a csatabárdot. Ha Holi idején Indiában járunk, semmiképp se vegyük fel a legjobb ruhánkat, és igyekezzünk jó képet vágni hozzá, ha hatalmas injekciós tűre hasonlító festékszóróval és „happy Holi!” csatakiáltással közelítenek felénk. 

Jávorszarvaskaki potyog az égből 

Aki ismeri a kultikus tévésorozatot – Miért éppen Alaszka? – nem is csodálkozik. Alaszka már csak ilyen fura hely fura emberekkel és fura szokásokkal. Na meg utcán kóborló jávorszarvasokkal. Az alaszkai Talkeetna lakói annyira kedvelik az ország jelképének számító állatot, hogy évente egyszer fesztivált is rendeznek a tiszteletére. 

Alaszka fura hely fura emberekkel és fura szokásokkalForrás: Flickr/DannoHung

A fesztivál főattrakciója, hogy jávorszarvas-ürülék potyog az égből. Ez úgy történik, hogy hőlégballonnal felviszik a bogyókat a magasba, majd pedig néhány vállalkozó szellemű jelölt megpróbálja az ürüléket néhány előre meghatározott célpontra ráönteni. Akinek sikerül eltalálnia a célt, akár 1000 dollárt is nyerhet. Hogy mit nyer az, akinek véletlenül a nyakába potyog az égi ajándék, arról nem szól a fáma.

Iszapban fetrengeni jó és egészséges 

Borjeong dél-koreai város gyönyörű hegyekkel és strandokkal, de nem a város szép fekvése és kellemes hangulata vonzza ide azt a másfél millió turistát, akiknek többsége júliusban érkezik a városba, hanem az iszap. A borjeongi iszap ugyanis messze földön híres magas ásványianyag-tartalmáról és gyógyhatásáról, szappanok, arcpakolások is készülnek belőle. 

Ez az iszap állítólag megszépíti a bőrtForrás: Flickr/Jirka Matousek

A városvezetés júliust az iszap hónapjának nevezte ki. Ilyenkor a Decseon strandon hatalmas iszapfürdő várja a vendégeket, de van iszapcsúszda, iszapbirkózás, iszapmasszázs, iszapfestés, iszapparty és ki tudja, mi minden még. Aki úgy látja, hogy a borjeongi iszap tényleg megszépíti a bőrét, benevezhet egy kézműves foglalkozásra, és készíthet saját kezűleg iszapszappant, vagy bevásárolhat a különféle helyi kozmetikumokból. 

Miért pont a pénisznek ne lenne fesztiválja?

Japán kilencedik legnépesebb városában, Kavaszakiban minden év tavaszán, április első vasárnapján 2 és fél méter hosszú péniszek jelennek meg az utcán. Az emberek pénisz alakú nyalókákat és jégkrémeket esznek, az árusok pénisz formájú zöldségeket és kulcstartókat kínálnak, szépen öltözött helyiek pedig hatalmas rózsaszín péniszszobrokat hordoznak a vállukon a felajzott tömegben. 

Miért pont a pénisznek ne lenne fesztiválja?Forrás: Flickr/by

Az ünnep eredete a 17. századra vezethető vissza, amikor is prostituáltak kezdtek a városba zarándokolni, hogy a Pénisz-szentélyben imádkozzanak jó kuncsaftokért és a nemi betegségek elkerüléséért. Hogy miért állították fel a Pénisz-szentélyt? Ennek hátterében egy mitológiai történet áll. Volt egyszer egy szép lány, akinek egy démon költözött a vaginájába. Amikor a lány férjhez ment, a démon leharapta a férj falloszát. A kínos történet még egyszer megismétlődött, de a lány olyan szép volt, hogy harmadszor is beleszeretett valaki. 

Kézműves foglalkozás a péniszfesztiválonForrás: Flickr/Yuki K

Az illető egy furfangos kovács volt, aki azt ötlötte ki, hogy készít egy fém falloszt, és ezzel veszi el a lány szüzességét, megtévesztve a démont. Az ötlet bevált, a démon beleharapott a fém péniszbe, és olyan rosszul lett, hogy azonnal kimenekült a lányból. A kovács pedig most már minden veszedelem nélkül feleségül vehette a szép lányt. 

Svédasztal majmoknak

A thaiföldi Lop Burit nem véletlenül nevezik a majmok városának. Majmok lógnak a telefonkábelekről, a villanyoszlopokról, a kerítésekről, majmok ugrándoznak az úttesten és a járdán, és ha nem vigyázunk, majmok lopják ki a kezünkből a szendvicset vagy a kólás üveget. 

Akárhová megyünk, majmokba botlunkForrás: Flickr/Dane Low

De a Lop Buri-ak nem haragszanak a majmokra, hanem kifejezetten hálásak nekik, mivel jelenlétük rengeteg turistát vonz a Bangkoktól nagyjából 150 kilométerre, északra fekvő városba. Hogy hálájukat kifejezzék, és egyúttal még több látogatót csábítsanak Lop Buriba, a városlakók 1989 óta minden évben büfét rendeznek a majom polgártársaknak. 

A hatalmas, masszív asztalokat a Phra Prang Jot templom előtt állítják fel, és mintegy 3000 kiló gyümölcs, zöldség, rizs kínálja magát a majmoknak. Az esemény mindig ugyanúgy zajlik le. A majmok előbb csak tisztes távolból méregetik az ínycsiklandó falatokat, aztán néhány bátrabb közelebb merészkedik, és lakomázni kezd. Ezután már a többieket sem lehet eltántorítani, százával özönlenek az asztalokhoz, és tömik magukba a finomságokat. 

A majmok is szeretik a hasukatForrás: Flickr/Sitile

Kosztümös narancsháború

Ivrea egy olasz kisváros Torino közelében, amely arról nevezetes, hogy karnevál idején a város lakói látványos narancscsatát vívnak egymással. Az esemény gyökerei a 12. századig nyúlnak vissza. Ekkor élt a zsarnok Ranieri gróf, aki (mint a Figaro házasságának Almaviva grófja) többek között azzal vívta ki az alávetettek gyűlöletét, hogy élt az első éjszaka jogával, azaz ő vette el a környék minden menyasszonyának szüzességét. 

Ivreo lakói minden évben látványos narancsháborút vívnakForrás: Flickr/Giò-S.p.o.t.s.

Violetta, a molnár önérzetes lánya azonban nem adta oda magát a grófnak, inkább lefejezte a férfit az ominózus éjszakán. A lány bátor tette nyomán kitört a forradalom, és ezt a küzdelmet játsszák el újra és újra az ivreaiak középkori kosztümökben, kövek helyett naranccsal dobálózva. 

A város lakói kilenc csapatot alkotnak, és három napon át küzdenek egymással. A csata húshagyó kedden zárul egy éjszakai felvonulással. Bár a harc szimbolikus, azért nem teljesen veszélytelen, minden évben több tucat – olykor több mint száz – sebesültje van a narancsháborúnak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK