Balog István és Szalma Ferenc tavaly szeptemberben 40 napot töltött Alaszkában, egy expedíció keretében. Gróf Széchenyi Zsigmond alaszkai vadászatai után 79 évvel felkeresték azokat a helyeket, ahol járt, és megnézték a hasonlóságokat, a változásokat. Szalma Ferenc fotóin keresztül bepillantást nyerhetünk egy veszélyes jégbarlang belsejébe, farkasszemet nézhetünk Alaszka medvéivel, és az északi fény szépsége is közel kerül hozzánk.

 

Szalma Ferenc (képünkön) és Balog István 40 napot töltött el AlaszkábanForrás: Szalma Ferenc

Az expedíció célja Alaszka páratlan természeti adottságainak - folyóinak, hegyeinek, gleccsereinek, tavainak, óceánpartjának -, valamint mindezek élővilágának, az őslakosság kultúrájának megismerése, megörökítése volt.

Tipikus tundrai táj AlaszkábólForrás: Szalma Ferenc

Alaszka 1959. január 3-án vált az Amerikai Egyesült Államok 49. tagállamává. Területe alapján a legnagyobb, lakosainak száma alapján azonban a harmadik legkisebb állam. Neve az Alyeska - nagy ország, nagy föld vagy szárazföld jelentésű - aleut szóból származik.

Chicken, a bányászfaluForrás: Szalma Ferenc

A települést a 19. század végén alapították aranybányászok. Eredetileg a havasi hófajdról (ptarmigan) akarták elnevezni, mivel sok élt ott abból a madárból, de végül egyszerűen csirke lett belőle. Itt ki is lehet próbálni az aranymosást. Azt mondják, aki aranyásásra adja a fejét, ne adja egyből fel az otthoni karrierjét.

Kilövik a bugyikatForrás: Szalma Ferenc

Chickenben hivatalosan 17-en laknak. Unaloműzés gyanánt a turistanők által felajánlott bugyikat és melltartókat beletömik egy ágyúba, és kilövik. István alsónadrágjára nem volt vevő a tulaj.

Fekete rókaForrás: Szalma Ferenc

Az út mellett észrevettünk egy fekete rókát. Elkezdett pózolni, felmászott erre a kerítésre, és amikor leugrott, akkor fotóztuk le. Úgy tűnik, itt nincs miért félnie az emberektől.

Fekete medveForrás: Szalma Ferenc

A fekete medvével úton-útfélen lehet találkozni, de csak ez volt olyan közel, hogy le tudtuk fotózni. A helyiek előszeretettel fogyasztják - a húsa igen finom.

Találkozás a barnamedvévelForrás: Szalma Ferenc

Körülbelül harmincméteres távolságról készült a fotó. Egy természetfotós panaszkodott rá, hogy öt napig hiába várt a medvére, nem sikerült összefutniuk.

Alaszkai vadlazac vándorlás közbenForrás: Szalma Ferenc

A lazacok az óceánból felúsznak a folyóra, lerakják az ikrájukat, majd elpusztulnak a szaporodás után. A szerencsés ivadékok visszaúsznak a tengerbe, és pár évig ott fejlődnek, majd ők is elindulnak felfelé szaporodni.

Horseshoe FallForrás: Szalma Ferenc

Utunkat megszámlálhatatlan vízesés kísérte. Ez a Valdez melletti Horseshoe Fall (Patkó-vízesés). Valdezben volt 1964. március 27-én minden idők második legerősebb, 9,3-es földrengése.

A Mendenhall-gleccser Juneau-nálForrás: Szalma Ferenc

Itt van egy jégbarlang, amely beomlott pár hónappal az érkezésünk előtt, ezért elzárták a látogatók elől. Az olvadás miatt a jégbarlang lenyűgöző formációi állandó változásban vannak, és ha a jég túlságosan elvékonyodik, akkor be is szakadhat. Sikerült belülről is pár képet készíteni.

A Mendenhall-jégbarlang belülrőlForrás: Szalma Ferenc

A víz vájja ki a belsejét, néhol vékonyabb, néhol vastagabb, ezért pompázik a kék különféle árnyalataiban.

SzivárványForrás: Szalma Ferenc

Eleredt az eső, és az ősz a lehető legváltozatosabb színeit produkálta, nem messze a Russian Rivertől.

A Wrangell St. Elias Nemzeti Park reggelForrás: Szalma Ferenc

A hatalmas területű nemzeti park Dél-Alaszkában fekszik. Egy része nemzetközi bioszféra-rezervátum, és az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb területű nemzeti parkja (53 321 km²). Itt található az ország második legmagasabb hegye, a Mount Saint Elias (5489 m), 16 legmagasabb hegycsúcsa közül 9 és a legfontosabb gleccserek.

A Marion CreekForrás: Szalma Ferenc

Több száz patak szelte ketté a vidéket, olyan, mint amilyen a képen is látható.

PanorámaképForrás: Szalma Ferenc

Aki szereti a vadkempingezést, az igazán otthon érezheti magát ezen a vidéken. A leggyakrabban babot, sóletet, tojást, szalonnát, lapos halat sütöttünk. Egy pergetve fogott csukát három napig ettünk.

Dísz az autónForrás: Szalma Ferenc

Van, aki a trófeát az autója elejére teszi. A képen egy jávorszarvas agancsa látható. 

Útban Cold Foot feléForrás: Szalma Ferenc

Miután elhagytuk az északi sarkkört, és nem volt felhős az ég, többször is ez a látvány fogadott minket.

Sarki fényForrás: Szalma Ferenc

Nem lehet betelni az aurora borealis látványával.

Az alaszkai vagy óriás jávorszarvasForrás: Szalma Ferenc

Az alaszkai jávorszarvas az ország egyik legfenségesebb vadállata.

Jellemző faház a tajgábanForrás: Szalma Ferenc

A tajga a nevét is viselő éghajlati öv, egyúttal az északi flórabirodalom (holarktisz) eurázsiai–boreális flóraterületének jellemző növénytársulása.

Egy prémvadász gerendaházaForrás: Szalma Ferenc

A prémvadászok itt olyan állatokat is csapdázhatnak – pl. hiúz, farkas, vidra -, amelyek Európában általában védettek.

Fehérfejű rétisasForrás: Szalma Ferenc

Az Egyesült Államok nemzeti jelképe, a fehérfejű rétisas Heines mellett.

A mókusok gyakran így ébresztettek bennünketForrás: Szalma Ferenc

Volt, hogy a kolbászunk bánta a társaságukat.

Óriás kerekekForrás: Szalma Ferenc

Alaszkában minden hatalmas.

HomerForrás: Szalma Ferenc

Ez itt a világvége.