Kanada szigorítja a beutazást

Kanadai zászló
Vágólapra másolva!
Vízum továbbra sem kell a magyaroknak, de elektronikus engedély igen.
Vágólapra másolva!

Augusztus elsejétől már a magyarok is kérelmezhetik azt az elektronikus beutazási engedélyt, amely 2016. március 15-től válik kötelezővé, ha valaki repülővel szeretne Kanadába utazni. Az Electronic Travel Authorisation (eTA) ára 7 kanadai dollár (1600 forint), és hasonlít az Egyesült Államok ESTA nevű dokumentumához, amely 2009. január 12-től vált kötelezővé, és 14 amerikai dollár (4000 forint) az ára.

Az ESTA kitöltése nem gyerekjáték

Tervez részt venni vagy részt vett-e valaha terrorcselekményben, népirtásban, szabotázsakcióban, kémkedésben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell válaszolnia annak, aki vízummentesen szeretne beutazni az Egyesült Államokba. Az ESTA elnevezésű, elektronikusan beszerezhető utazási dokumentumot nem könnyű kitölteni. Számítógép, számtalan személyes adat, bankkártya és fura kérdésekre adandó figyelmes válaszok szükségesek hozzá. Kezdők akár egy órát is eltölthetnek vele. Tudni kell például, hogy akihez utazunk az USA-ban, milyen telefonszámmal rendelkezik. Ez nem mindig egyértelmű, de ha az ember élelmes, akkor rájön, hogy a rendszer itt a dupla nullát, azaz a 00-t is elfogadja. Az már nem világos, hogy miért. A legszebb azonban az egészben az, hogy ha elutasítják, akkor sem jár vissza a már befizetett 14 dollár. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a határon simán visszafordíthatják az ESTA-val rendelkezőt. Ez inkább olyan előszűrő, amelyen ha átmegy az ember, akkor már joggal bizakodhat: nem lesz gubanc a közismerten kemény amerikai határőrökkel. Az már csak a hab a tortán, hogy ilyet csak a hajóval és repülővel érkezőknek kell kitölteni, de ezt tényleg apróságnak vesszük, ha átrágtuk magunkat a magyarázó szövegeken. Innen a kedvencünk: „lemondok felülvizsgálati és fellebbezési jogomról, amelyet az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatal tisztviselőjének döntése ellen tehetnék.”

Öt évre szól

Az eTA beszerzése azon országok polgárai számára lesz kötelező, amelyekből vízum nélkül lehet beutazni Kanadába, kivéve az amerikai állampolgárokat.

A szárazföldi és vízi úton történő belépésre vonatkozó szabályok ugyanakkor továbbra sem változnak,

és azoknak sem kell beszerezni az elektronikus dokumentumot, akik vízummal utaznak.

A kanadai zászló Forrás: Flickr/abdallahh

Az eTA kitöltéséhez egy érvényes útlevél, egy bankkártya és egy e-mail cím szükséges, és elvileg néhány percet vesz igénybe ezen a honlapon, de csak angol vagy francia nyelven lehetséges. Pozitív elbírálás esetén a kérelmező a benyújtás után néhány perccel megkaphatja a dokumentumot. Az eTA érvényessége öt év, tehát nem kell minden egyes beutazáshoz kérelmezni.

Nem biztosíték a belépésre

Fontos tudni, hogy az eTA megszerzése csak szükséges, de nem elégséges feltétele a beutazásnak. A belépéskor a kanadai hatóságok – az eddigiekhez hasonlóan – ugyanúgy visszafordíthatják a beutazót, ha például nem tudja meggyőzően bizonyítani, hogy elegendő pénzzel rendelkezik az ott tartózkodáshoz, és látogatása végén elhagyja az országot.

Az eTA tehát csak előzetes szűrést jelent az utazást tervezők körében.

Ismét több a menedékkérő

Tavaly több mint duplájára nőtt azon magyar állampolgárok száma, akik menedéket kértek Kanadában – írta a Kanada Világa a Kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Bizottság adataira hivatkozva. Magyarország 2012 végén került fel az úgynevezett biztonságos országok kanadai listájára, ami rövidebb, mindössze 45 napos elbírálási időt jelent. A szabály drasztikusan csökkentette a menedékkérések számát: a 2011-es 4424-el szemben 2013-ban már csak 204-et nyújtottak be, ami viszont tavaly 489-re ugrott. Az elfogadott kérelmek aránya ugyanakkor folyamatosan nő, és a 2010-ben mért 2 százalék után tavaly már 35 százalék volt.