Meg sem kottyant neki a 180 tonnás gép.

A Soudelor az utóbbi idők legpusztítóbb tájfunja volt, amely a hétvégén söpört keresztül Tajvanon és Kína keleti részén. Az óránként 200 kilométeres széllel tomboló vihar Tajvan szigetén hat halottat hagyott maga után, 4 embert még eltűntként tartanak nyilván, a sérültek száma ott 102 volt. Kelet-Kínában legalább 14 halottja van már a tájfunnak, további négy embert még nem találnak.

Működött a felhajtóerő

A vihar fákat csavart ki, villanyoszlopokat döntött ki, és leszaggatta az épületek tetejét. Hogy a szélnek mekkora ereje volt, azt jól mutatja az alábbi videó, amelyet a tajpeji repülőtéren vettek fel. A felvételen egy ott parkoló Boeing 747-es látható, amint megemeli a szél.

A jelenségben nyilván szerepet játszott a 64,4 méteres fesztávú szárnyak felhajtó ereje, de egy 180 tonnás saját tömegű repülő megemelése így sem mindennapos látvány. A Boeing 747, becenevén a Jumbo Jet 1970-ben állt szolgálatba, és az első szélestörzsű utasszállító repülőgéptípus volt. 37 évig tartotta az egy járaton ülő legnagyobb utaslétszám rekordját, amelyet az Airbus A380-asa döntött meg 2007-ben.