Az elmúlt napok látványos égi jelenségét a Perseida meteorrajjal való találkozásunk okozza.

Az első hullócsillagok már napok óta megfigyelhetőek éjszakánként, de augusztus 12-ről 13-ra virradóan volt a leglátványosabb a jelenség. Ekkor éri el a Föld légkörét a Perseidák, az egyik legismertebb, fényes és sűrű hullást produkáló meteorraj. A név onnan származik, hogy a meteorok kelet felől, nagyjából a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Idén különösen kegyes volt az időjárás, mert langyos meleg, és az ország nagy részén derült égbolt várta a jelenségre kíváncsiakat.

Galyatetőn is látható volt

A Turista Magazin fotósa Galyatetőre ment föl hullócsillagokra vadászni, ott ugyanis szinte minimális a fényszennyezés, így még jobban látszottak a légkörben elégő meteorok. Szerencséje volt, mert többet is el tudott csípni a frissen felújított galyatetői kilátó és a hamarosan megnyíló turistacentrum felett.

Hullócsillag a Galyatető Turistacentrum felettForrás: Turista Magazin/Gulyás Attila

A Nap körüli pályáján keringő Föld több mint 100 ezer km/h-s sebességgel száguld keresztül a porfelhőn. Ekkora sebesség mellett a légkörbe kerülő tárgyak a súrlódás hatására pillanatok alatt felizzanak, a körülöttük lévő levegő a hatalmas hőmérséklet és nyomás mellett ionizálódik, ennek fényét láthatjuk szerencsés esetben.

Hullócsillag a hamarosan megnyíló Galya-kilátó felettForrás: Turista Magazin/Gulyás Attila