Hat hónapra ítélték a részeg pilótát

2015.08.19. 08:15

A norvég bíróság aztán nem lazsál. Alig tíz nap telt el azóta, hogy egy ismeretlen bejelentésre reagálva kiszállt a rendőrség az oslói reptérre, hogy alkoholtesztnek vesse alá az AirBaltic egyik gépének személyzetét. A teszten az ötfős személyzet négy tagja megbukott, egyiküket pedig máris hat hónapos szabadságvesztésre ítélték.

Az AirBaltic fapados légitársaság Boeing 737-es gépe augusztus 8-án indult volna Norvégia fővárosából, Oslóból Krétára, csakhogy egy névtelen bejelentő hívására kiszállt a rendőrség, és megszondáztatta a gép személyzetét. Az alkoholteszten ötből négyen buktak el, a pilóta, a másodpilóta és két légiutas-kísérő, akiket a 109 utas szeme láttára vezettek el a hatóság emberei.

A kép illusztrációForrás: Flickr/Aero Icarus

Felöntöttek a garatra felszállás előtt

Mint utóbb kiderült, az 50 éves lett pilóta véralkoholszintje a megengedett 0,2 ezrelék kétszerese, a 38 éves lett másodpilótáé pedig ennek hétszerese volt. A bírósági eljárás során a másodpilóta bevallotta, hogy kollégáival két üveg whiskyt és néhány üveg sört dobtak be a meghiúsult felszállás előtt.

A bíróság a tettét elismerő másodpilótát hat hónap szabadságvesztésre ítélte, a pilóta ügyében viszont még nem született döntés, mivel ő tagadta az ellene emelt vádak egy részét. Most előzetes letartóztatásban várja a következő tárgyalást, amelyre szeptember közepén kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK