Most megnézheti, hogyan nyaralt Kádár és a kommunista elit

balatonaliga balatonvilágos kádár mszmp pártüdülő
Az egykori balatonvilágosi balatonaligai MSZMP pártüdülő bemutatása. Club Aliga
Vágólapra másolva!
Ez volt Rákosi Mátyás kedvenc nyaralóhelye, itt sakkozott rendszeresen Kádár János és Aczél György, itt szállt meg a Magyarországra látogató Fidel Castro, Gagarin vagy Ho Si Minh. A Budapesthez legközelebb eső Balaton-parti települést, Balatonaligát 1948-ban sajátították ki maguknak a kommunista vezetők, akik fegyveres őrökkel és kutyákkal vigyáztak arra, hogy senki se zavarhassa meg tóparti nyugalmukat. Augusztusban és szeptemberben lehetőségünk nyílik arra, hogy szervezett séta keretében bepillantsunk az egykori kiváltságosok világába.
Vágólapra másolva!

Az aligai fürdőtelep a századelőn virágzott fel. Népszerűségét főként annak köszönhette, hogy ez volt a fővároshoz legközelebb eső balatoni település. A harmincas években megépült a villanyvasút, ami jelentősen meggyorsította a lejutást a budapesti művelt középosztály tagjainak, akik Aliga fő közönségének számítottak. Aztán jött az 1948-as fordulat, ami Balatonaliga életét is fenekestül felforgatta.

Kádár Bauhaus stílusú nyaralója alig 80 négyzetméteres Forrás: Origo

A község lakóit – nagyjából 150 embert – a környező településekre telepítették,

a jobb állapotú házakat megtartották és átalakították, a többit lebontották, és újakat építettek helyettük.

Aligát zárt luxuskörletté nyilvánították Forrás: Origo

Kádár Aczéllal sakkozott, hogy kikapcsolódjon

Rákosi Mátyás tavasztól őszig Aligán töltötte szinte minden hétvégéjét, de itt nyaralt Gerő Ernő közlekedésügyi miniszter, Rajk László külügyminiszter, Nagy Imre, aki akkor az Országgyűlés elnöke volt, és persze Kádár János, a későbbi MSZMP első titkára, az ország miniszterelnöke.

Kádár a '70-es évektől egy alig 80 négyzetméteres Bauhaus-villában pihente ki az ország vezetésével járó fáradalmakat. Aczél Györggyel sakkozott vagy az ide látogató prominens vendégeket fogadta, például Fidel Castrót, Hruscsovot, Gagarint vagy épp Erich Honeckert.

Kádár nem csak Aczéllal sakkozott, még Karpovot is kihívta egy partira 1981-ben Forrás: AFP

Augusztusban és szeptemberben a Budapest Aszfaltprojekt (Bupap) szervezésében lehetőségünk nyílik bepillantani a szocializmusnak nevezett képződmény kiváltságosainak világába. Az egykori balatonaligai luxusüdülőhely, a Club Aliga sajátos atmoszféráját a ligetes utcákon és a Balaton partján sétálva fedezhetik fel a túra résztvevői.

Itt mindenre rányomta pecsétjét az MSZMP Fotó: Origo

Megnézhetik, hol és hogyan nyaraltak a pártvezetők és párttagok az Aliga I. néven elhíresült részen, amelyet a pártalkalmazottak vehettek igénybe ingyenesen, valamint az Aliga II-ként emlegetett zárt, fegyveres őrökkel és kutyákkal védett területen, ahol a párt fő funkcionáriusai nyaraltak. Utóbbiak ételét orvosok vizsgálták be minden étkezés előtt.

Étellift szállította a frissítőket a teraszra

Kevésbé köztudott, hogy az elvtársak rendelkezésére állt egy kétszintes közösségi ház, amelynek teraszáról teljes panoráma nyílt a tóra. Az emeletre étellift vitte fel a szükséges frissítőket, és olyan művészek szórakoztatták őket, mint a KISZ Központi Művészegyüttes Rajkó Zenekara, a BM Művészegyüttes Szimfonikus Zenekara vagy a zánkai úttörőzenekar.

Itt mulattak a múlt rendszer kiváltságosai Fotó: Origo

Egy szinttel lejjebb hatalmas privát moziteremben szórakozhattak a pártfunkcionáriusok,

a pártüdülő pavilonsorán lángost és fagylaltot vásárolhattak, a kikötőben vitorlások, majd később vízibiciklik várták, hogy használatba vegyék őket, de teniszezésre, röplabdázásra alkalmas pályákat is építettek a korszak urainak.

Így nézett ki a kommunista luxus Fotó: Origo

Az aligai programot augusztusban két alkalommal, szeptemberben pedig egyszer szervezik meg, a túrát Csonka Laura történész dolgozta ki és vezeti. Ha az időjárás engedi, az egész napos program fürdőzéssel zárul. Részletek a Budapest Aszfaltprojekt honlapján olvashatók.