Az olasz kisváros, Fiuggi lakói azt állítják, hogy nem a sport és nem is az egészséges táplálkozás teszi őket fitté és fiatalossá, hanem a helyi forrás vize. Állítólag több pápa és a zseniális művész, Michelangelo is rendszeresen járt a fiuggi forráshoz, hogy igyon a fiatalság vizéből.

Valami lehet a dologban, mert a városka lakói – Fiuggi 80 kilométerre, keletre fekszik Rómától – tényleg jól tartják magukat. Az idős urak fessek, sűrű hajjal büszkélkedhetnek, és a hölgyek arcát is legfeljebb nevetőráncok redőzik.

Az olasz kisváros, Fiuggi lakói szerint a forrásuk jó hatással van a férfiasságraForrás: Wikipédia

Királyok és pápák fogyasztották rendszeresen

Már az első században alkotó idősebb Plinius említi a fiuggi forrás gyógyhatását, VIII. Bonifác pápa (1235-1303) pedig állítólag a forrásvíznek köszönheti, hogy megszabadult kínzó veseköveitől. A gyógyhatású forrás már ekkor világhírűvé vált, a Vatikán és a különböző királyi udvarok is rendszeresen vételeztek belőle. Néhány forrás szerint maga Michelangelo is hűséges fogyasztója volt a fiuggi víznek.

Az Acqua Fiuggi ma már palackozva is kapható Olaszország szinte valamennyi szupermarketében, de Kanadába, Oroszországba és Ausztráliába is exportálnak belőle. A fiuggiaknak persze nem kell a boltba menniük a vízért, a városközpontban áll ugyanis egy kút, ahol bármikor megtölthetik üvegeiket vagy ihatnak egy-egy pohárral.

VIII. Bonifácot megszabadította a víz a veseköveitőlForrás: asquafiuggi.com

Meg is teszik sűrűn, vizük ugyanis meggyőződésük szerint nem csak a veséjükre van jó hatással, hanem a férfiasságukra is. „Úgy hat rám, mint egy folyékony Viagra” – állította egy helybéli úr a CNN riporterének, Ben Wedemannak, aki Fiuggiba utazott, hogy saját magán próbálja ki a csodavíz hatását. Egy hölgyet is sikerült szóra bírnia, aki széles mosollyal közölte, hogy a férje sokkal aktívabb, mióta rendszeresen fogyasztja az forrásvizet.