Magasabb vérnyomást, rosszabb alvást, nagyobb stresszt okoz a túl sok munka.

Vakációra menni jó dolog – ezt mindenki tudja, aki megteheti. Ami azonban kevésbé ismert, hogy a nyaralás, illetve annak hiánya komoly hatással van az ember egészségi állapotára.

Nőnek a kockázatok

Két brit szervezet, az egészségügyi jótékonykodással foglalkozó Nuffield Health és a Kuoni utazási iroda kutatása arra ez eredményre jutott, hogy a vakáció hiánya komolyan rontja az illető egészségi állapotát: magasabb lesz a vérnyomása, rosszabbul alszik és stresszesebben él.

Forrás: Thinkstock

A 12 önkéntesen végzett vizsgálat szerint a nyaralás pozitív hatása két héttel tovább tart, mint maga a vakáció, de néhány esetben akár hónapokig is tartott. A teszteket végrehajtó egyik orvos szerint a a magas vérnyomás csökkentése mérsékli a szívroham és az agyvérzés kialakulásának kockázatát, a jó alvás pedig immunrendszer erősítése miatt fontos.

Ki kell kapcsolni

A túlórázás ugyancsak káros lehet az egészségre. A finn Foglalkoztatás-egészségügyi Intézet kutatása szerint azok, akik több mint 11 órát dolgoznak naponta, kétszer olyan valószínűséggel esnek depresszióba, mint azok, akik csak 7-8 órán át végeznek munkát.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy ki kell kapcsolni, akár napi szinten, akár több rövidebb szabadság beiktatásával, hogy regenerálódjon a szervezet - írja a Daily Mail.