18 órát kell majd végigülni a világ leghosszabb légi járatán

2015.09.21. 19:26

Tudja, hol van Bengaluru? Pedig onnan fog indulni San Franciscóba, a Szilícium-völgy központjába.

Hamarosan elhódíthatja a világ leghosszabb kereskedelmi légi járatának címét az Air India. Az indiai légitársaság ugyanis azt tervezi, hogy jövőre közvetlen összeköttetést teremt Bengaluru (Bangalore) és San Francisco között – írja a The Times of India. A két város között közel 14 ezer kilométer van, a repülő pedig 17-18 óra között tenné meg ezt a távot.

A rekordot jelenleg az ausztrál Qantas légitársaság Sydney–Dallas Fort Worth-járata tartja 13 730 kilométerrel, de nem sokáig. Az Emirates ugyanis jövőre indítja el közvetlen járatát Dubajból Panamavárosba. A két város 13 760 kilométerre van egymástól, de a veszélyes iraki és szíriai légtér kikerülése miatt ez a távolság nőhet.

Informatikusok légi hídja

Az Air India járatáról még nem született döntés. Lehetséges, hogy Bengaluru helyett Delhiből indul majd az ilyen távolságok megtételére képes Boeing 777-200-as gép. Bengaluru mellett szól ugyanakkor, hogy az India high-tech központja, a San Francisco környéki Szilícium-völgyben pedig rengeteg indiai szakember él.

Képünk illusztrációForrás: Flickr/BriYYZ

Egy közvetlen légi járat kétségtelenül lerövidíti az utazást a két város között, de az is nyilvánvaló, hogy egy ilyen hosszú repülés alaposan megviseli az utasokat. A világ légitársaságai ugyanis igyekeznek egyre több ülést bepréselni a repülőkbe, ez viszont – ahogy korábbi cikkünkben írtuk – kényelmetlenné teszi az utazást már rövid távon is.

Az Air India legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy földi munkára osztotta be túlsúlyos légiutas-kísérőit. Az egyesek által szexistának ítélt lépésről bővebben itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK