A több száz tonnás Airbus A380-ast Düsseldorfban vették filmre.

Magyarországhoz hasonlóan Düsseldorfban is igen szeles volt a hétvégén az időjárás. Olyannyira, hogy még a világ legnagyobb utasszállítójának pilótáját is próbára tette a leszállás az ottani repülőtéren.

Rossz körülmények között

Az Emirates flottájához tartozó Airbus A380-as Dubajból érkezett a német városba. A felvételt készítő személy szerint a leszállást nehezítette a nedves futópálya, ráadásul a gép egy kicsit későn ért földet.

Az oldalszélben történő leszállás az utasoknak nyilván nem kellemes élmény, de a pilóták fel vannak rá készítve, és az extrém viszonyokat leszámítva – amikor többnyire más repülőtéren teszik le a gépet – rutinfeladatnak számít. Kívülről szemlélve ugyanakkor ezek a landolások igen látványosnak, különösen, hogy még egy ilyen nagy gépet is képes próbára tenni a szél.

Hosszú pálya kell neki

Az Airbus A380 kétszintes, négyhajtóműves, széles törzsű utasszállító repülőgép, amely jelenleg a maga nemében a legnagyobb a világon. A 73 méter hosszú és 24 méter magas gép legnagyobb leszállótömege – változattól függően – 386 és 427 tonna között van.

A repülőnek egyébként maximális leszállótömeg mellett és tengerszinten 5000 láb (1524 méter) kell a megálláshoz. A düsseldorfi repülőtér 45 méterrel fekszik a tengerszint felett, két futópályája közül a rövidebb 2700 méter, a hosszabb pedig 3000 méter hosszú.