Ilyen balesetek elfőfordulnak, de ritkán lesz belőlük nagyobb baj.

A Vietjet Airbus A320-200 típusú gépe a vietnami Ban Me Thuotból repült Hanoiba, és leszálláshoz készülődött. A főváros repülőterét megközelítve azonban egy madárral ütközött, amely deformálta a repülő orrkúpját. Az ütközés nyomán a gép időjárási radarja is megsérült.

Még látszanak a vérfoltok isForrás: Aviation Herald

A repülő rendben leszállt, és az utashídhoz gurult. A gép 14 órát töltött a földön, mielőtt ismét szolgálatba állt – írja az Aviation Herald.

A járat útvonalaForrás: Flightradar24.com

A Vietjet szóvivője megerősítette a történteket. A légitársaság gépei az utóbbi időben egyre több madárral ütköznek.

Nagyobb bajt is okozhatnak

A repülőgépek viszonylag gyakran ütköznek madarakkal a fel- és leszálláskor, az azonban ritka, hogy ilyen sérülést okozzanak az orrkúpon. Általában az szokott problémát jelenteni, amikor a hajtóműbe kerülnek. A US Airways pilótájának például azért kellett a Hudson folyón kényszerleszállást végrehajtania 2009-ben New Yorkban, mert mindkét hajtóművébe madár repült a felszállás után.

A US Airways gépe a Hudson folyóbanForrás: Wikipedia/Greg L

Legutóbb a Wizz Air egyik repülőgépe ütközött madárral. A Budapestről Tel-Avivba tartó gép egyik hajtóművébe múlt szombaton felszálláskor került madár, ami miatt visszafordult a repülőtérre.

Amikor berepülnek a pilótafülkébe

Bár a madárral való találkozások 65 százaléka nem okoz kárt a repülőben, az ilyen balesetekből származó károk éves értéke eléri az 1,2 milliárd dollárt a világon. A jelenség a kisebb gépek pilótáinak is gondot okoz: az alábbi képre kattintva két videót is megnézhet, amelyeken a madár berepül a szélvédőn.

Kattintson a képre a videókért!Forrás:Origo