Ezeken az európai szigeteken biztosan nem talál tömeget

sziget, Kastellorizo
Vágólapra másolva!
Egy szigetre utazni mindig nagy élmény, akár hajóval, akár repülővel. Még romantikusabb a dolog, ha a szigetet nem lepték el a turisták. Európa legnagyobb üdülőparadicsomai, Mallorca, Korfu vagy Ibiza jól ismertek a nyaralók körében, van azonban több száz kisebb sziget is, amelyekről sokan még nem is hallottak talán. Közülük válogattunk a Huffington Post összeállítása alapján.
Vágólapra másolva!

Amorgosz, Görögország

Forrás: Flickr/Kostas Limitsios

Az egyik legtávolabbi görög szigetet igazából csak augusztusban lepik el a turisták. Az év többi részében a hosszú, karcsú sziget nyugalmat áraszt. Chora, a sziget fővárosa fehér házaival, szűk utcáival, éttermeivel és bárjaival kellemes hely az időtöltésre, Aegialis szép kikötője pedig jó kiindulópont a homokos strandok és csöndes kis falvak felfedezéséhez.

Sveti Klement, Horvátország

Forrás: Flickr/peter

Hvartól húszperces hajóúttal közelíthető meg a sziget, amely kellemes kontrasztot mutat csillogó szomszédjával. Csak egy hotel működik a szigeten, a Palmianza, amelyet 100 éve üzemeltet ugyanaz a család. Ha valaki mégis túl magányosnak érezné ott magát, egy rövid hajóúttal átugorhat Hvarba.

Pantelleria, Olaszország

Forrás: Flickr/mauro

A Szicília és Tunézia között fekvő szigeten olyan hírességek élvezték az elszigeteltséget, mint Sting, Madonna vagy Giorgio Armani. Vadregényes tájain mindig fúj a szél, de ezért bőven kárpótolnak az eldugott, meseszép öblök.

La Graciosa, Kanári-szigetek, Spanolország

Forrás: Flickr/Jose Mesa

A Kanári-szigetek egyik legeldugottabb kincse ez a kis sziget, amelyet egy víznyelv választ el Lanzarotétól – időben pedig vagy száz év. Nincsenek kiépített utak, alig van közlekedés, csak hosszú homokos partszakaszok. A természetvédelmi területen épületek sem nagyon vannak, csak egy kis falu, Caleta del Sobo, ahol néhány étterem és biciklikölcsönző várja a látogatókat.

Santa Maria, Azori-szigetek, Portugália

Forrás: Wikipedia

Az Atlanti-óceánban fekvő sziget arról híres, hogy Kolumbusz Kristóf itt keresett menedéket 1493-ban. Laposabb és szárazabb, mint a többi azori sziget, és itt található a szigetcsoport legjobb strandja, a Praia Formosa, a sziget déli oldalán. Vila do Porto, a 15. századi bájos városka a legrégebbi a szigetcsoporton.

Kastellorizo, Görögország

Forrás: Flickr/alljengi

Rendkívül közel fekszik a török partokhoz, mindössze 20 perces hajóúttal el lehet jutni oda Kaş nyüzsgő üdülőhelyéről. A kontraszt alig lehetne nagyobb az érkezéskor, mivel csak néhány taverna és egyszerű szállás fogadja a látogatót. A szó szoros értelmében vett strandok nincsenek itt, de a kikötő mellett lehet úszni és csónakot bérelni.

Filicudi, Olaszország

Forrás: Flickr/Jean-François Gornet

A Szicília mellett fekvő kis sziget mindössze 4 négyzetkilométeres, és generációk óta ugyanaz biztosítja itt a megélhetést a helyieknek: halászat, olívatermesztés és bortermelés. Az élet az álmos tengerparti kikötőfaluba, Pecorini Maréba koncentrálódik. Gyönyörű séták és elhagyott strandok várják az ide látogatókat. Ha valaki nagyobb nyüzsgésre vágyik, hajózzon át a szomszédos Lipariba.

Cies-szigetek, Spanyolország

Forrás: Flickr/Pepe Martin

Ideális célpont egynapos kirándulásra Galíciából. A három szigeten egy kempinget leszámítva nincs szállás, és azt is Vigóban kell lefoglalni. Van ott néhány remek strand, a körülötte lévő kristálytiszta víz pedig ideális snorkelingra vagy búvárkodásra, sőt, delfineket is gyakran lehet látni. Mindössze egy egyszerű étterem és bolt van a szigeteken, a szemetet pedig mindenkinek vissza kell vinnie magával a szárazföldre. Rias Bajasban lehet csónakot bérelni a meglátogatására.

San Domino, Olaszország

Forrás: Flickr/Vito Manzari

A Puglia tartományban lévő sziget a búvárok paradicsoma koralljainak és víz alatti barlangjainak köszönhetően. Strandolni és túrázni egyaránt lehet San Dominón, amely a Tremiti-szigetek két lakott tagjának egyike. Ha már ott van az ember, érdemes felfedezni más szigeteket, valamint a szárazföldön Puglia tartományt is.

Lošinj, Horvátroszág

Forrás: Flickr/Marc St

Nem számít annyira ismeretlennek, mint a többiek, zöld hegyoldalai, egyedülálló hangulata mégis a listára helyezték ezt az adriai szigetet, amely a Kvarner-öböl szélén helyezkedik el. Egyike Európa napsütésben leggazdagabb helyeinek. Lošinj legfontosabb városa a 6. században alapított Mali Lošinj, amelynek kikötője az egyik legszebb az egész mediterrán térségben. A sziget leghíresebb strandja a Cikat-öbölben, Mali Lošinjtól nyugatra található.

Alonisszosz, Görögország

Forrás: Flickr/Son of Groucho

A Közép-Görögország partjainál található Szporádok leghíresebb tagjai Szkopelosz és Szkiathosz, a harmadik legnagyobb szigete, Alonisszosz ugyanakkor eddig elkerülte a turisták rohamát. Ideális célpont a strandolóknak és a túrázóknak. A helynek van egy világtól távoli hangulata, de a középkori Hora és a meseszép kikötő, Patitiri egy kis pezsgés visznek az utazásba. A tőle keletre lévő tengeri nemzeti park is megér egy kirándulást, mert delfineket, fókákat és ritka tengeri madarakat lehet látni.

Sipan, Horvátország

Forrás: Flickr/munksynz

Mindössze 17 kilométerre fekszik Dubrovniktól, hangulata letűnt korok megfakult csillogását idézi. A 16. században ugyanis ezen a szigeten építettek nyaralókat a gazdag dubrovniki családok. Gyönyörű strandjai vannak, belsejében pedig szőlőültetvények, olíva- és citrusfák, valamint néhány kis falu található. A Sipanska Luka nevű bájos városka hamisítatlan dalmát hangulatot áraszt épületeivel, utcáival és remek haléttermeivel.