Drágul a nyaralás Európa egyik legnépszerűbb szigetcsoportján

2015.10.16. 13:29

Idegenforgalmi adót vetne ki a Baleári-szigetek kormánya a turistákra. Az elkészült tervezetet, amely szerint 0,5 és 2 euró közötti összeget kellene fizetni éjszakánként, hamarosan nyilvános vitára bocsátják.

Az adó mértékét aszerint határoznák meg, hogy a vendég hány éjszakára marad, és szálláshelyének milyen a besorolása. Fizetniük kellene azoknak is, akik tengerjárókon érkeznek a szigetekre, és az éjszakát is a hajón töltik. A gyerekekre nem vonatkozna az adó. Egy átlagos, nyolcnapos tartózkodás egy négytagú családnak, két 14 év alatti gyerekkel 16 euró idegenforgalmi adót jelentene a kormány számításai szerint.

Visszaforgatnák a pénzt a turizmusba

Francina Armengol a Baleári-szigetek elnöke az adóval kapcsolatos elképzeléseket azzal indokolta, hogy az autonóm közösség anyagi forrásai meglehetősen szűkösek, de ahhoz, hogy a turizmus továbbra is a gazdaság motorja legyen, beruházásokra van szükségük. Az adókból 50 és 80 millió euró közötti bevételt remélnek, amelyet a környezet és a kulturális örökség védelmére, valamint a turisztikai ágazat minőségének javítására fordítanának.

Paellát szolgál fel egy pincér Ibiza Talamanca strandjánForrás: AFP/Jaime Reina

Spanyolország a világ legnépszerűbb turistacélpontjai között szerepel évről évre, idegenforgalmi adó azonban csak Katalóniában van 2012 óta. A Baleári-szigeteken 2002-ben ugyan bevezettek egy napi 1 eurós turisztikai adót, de azt 2003-ban a választásokat követően az új kormány megszüntette.

Az Ibériai-félszigettől keletre található szigetcsoportra évente mintegy 13,5 millióan érkeznek, főként németek és britek. A szigetcsoport öt nagyobb tagja Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera és Cabrera. Barcelona és Madrid után Mallorca a legkedveltebb turisztikai úti cél Spanyolországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK