Segítséget kapnak a tanácstalan utazók a Balatonon

Balatoni utastájékoztató
Vágólapra másolva!
Közös felületeken teszik elérhetővé a MÁV, a BAHART és a Balaton mentén járatokat üzemeltető Volán társaságok járatinformációit.
Vágólapra másolva!

Idén májusban kezdődött és októberben fejeződött be a balatoni közösségi közlekedés versenyképességének javításában mérföldkőnek számító, a vasúti, az autóbuszos és a balatoni hajós közösségi közlekedés adatait

egyetlen utastájékoztatási rendszerben integráló fejlesztés.

Az egyes közösségi közlekedési közszolgáltatók már beruháztak különféle intelligens, valós idejű utastájékoztatási rendszerek megvalósításába, erre példa a Volán társaságok vagy a BKK megoldásai.

Összevonják az információkat

A következő lépés – amely nagymértékben javítani fogja az utazók komfortját, ezzel pedig a hazai közösségi közlekedés szolgáltatási minőségét – ezeknek a rendszereknek az integrálása, amelynek első hazai, most elkészült példáját az i-Cell valósította meg. A siófoki önkormányzat, a MÁV és a BAHART konzorciumát képviselő Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. által indított projekt

377 millió forintos, EU-s támogatású költségvetéssel rendelkezett.

A beruházás eredményeként a balatoni utasok pontosan tervezhetik meg utazásaikat, és tájékozódhatnak a különféle járatokról.

Így néz ki az új kijelző Forrás: i-Cell

A fejlesztés keretében:

  • a MÁV területén hét vasútállomáson (Siófok, Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonlelle, Fonyód, Balatonmáriafürdő, Balatonszentgyörgy) összesen 40 db színes, kül- és beltéri, 32-70" méretű LED kijelzőt,
  • a siófoki önkormányzat területén öt buszmegállóban összesen 6 db 32"-os napelemes, kültéri, színes LED kijelzőt,
  • a Balatoni Hajózási Zrt. öt kikötőjében (Siófok, Fonyód, Badacsony, Tihany, Balatonfüred) pedig 6 db kül- és beltéri, 32-50" méretű színes LED kijelzőt szereltek fel.

A kijelzők a helyi és a helyközi Volán járatokat, a MÁV valós idejű adatait és a BAHART menetrendszerinti járatait jelenítik meg. A MÁV, a BAHART és a Volánok adatait összegyűjtő központi egység Fonyódon, a MÁV informatikai helyiségében található. A rendszer jelenleg tesztelés alatt áll, végleges átadása október 30-án lesz.