Betiltották a reklámfilmet, amelyen meztelenül ugranak a vízbe

2015.10.22. 06:39

A brit hatóság szerint a Hostelworld klipje veszélyes magatartásra bátorít.

Betiltotta a brit Hirdetési Standardok Hatósága (ASA) annak a reklámfilmnek a sugárzását, amely Hostelworld szállásközvetítő cég készített a Meet the World (Találkozz a világgal) kampánya részeként. A hatóság a döntését 20 beérkezett panasz után hozta meg, amelyek elítélik a sziklaugrást.

A kalandok összekötnek

A klip hét fiatalról szól, akik a mexikói Yucatán-félsziget Ik Kil nevű víznyelőjébe ugranak meztelenül. A film végén az egyik angol fiú fél leugrani, de aztán csatlakozik a többiekhez, és az élmény kapcsán beszélgetésbe elegyedik egy argentin lánnyal. Nagy-Britannia és Argentína köztudottan nincsenek jó viszonyban egymással a Falkland-szigetek (Malvinas) hovatartozása miatt, de reklámfilm azt sugallja, hogy a közös élmények új barátságokat szülnek.

A Hostelworld tagadta, hogy a kilp sziklaugrásra bátorított volna. A cég szerint az egy veszélyes gyakorlat, mert az ugrók anélkül ugranak le a vízbe, hogy ne tudnák előtte a potenciális veszélyeket. A népszerű mexikói turistahelyen azonban táblák jelzik, hogy a víz mélysége 50 méter felett van. A Hostelworld szerint a vízbe ugró fiatalok tudták, hogy biztonságosan ugranak.

Veszélyes tettre bátorítanak

Az ASA nem fogadta el ezt az érvelést. Felhívta a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában többen meghaltak vagy megsérültek sziklaugrásban, és fontos, hogy a hirdetések ne bátorítsanak erre. Szerinte feltételezhető, hogy a legtöbb néző nem ismeri a helyszínt, és azt gondolja, hogy a csoport egy spontán tevékenységet végzett felügyelet nélkül – írja a Telegraph.

A hatóság azt is megjegyezte, hogy az egyik fiú félt az ugrástól, de a többiek bátorították őt. „Úgy ítéltük meg, hogy a férfit kedvezőbb színben tüntették fel azért, mert olyasmit tett, amit veszélyesnek lehet ítélni". Az ASA ezért betiltotta a film további sugárzását Nagy-Britanniában.

A Yucatán-félszigeten található víznyelőkről itt írtunk beszámolót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK