Ismét repül Bakuba a Wizz Air

Baku Azerbajdzsán
This picture taken on June 4, 2013 shows a panoramic view of Baku with the Flame Towers (R) at night. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Egy irányba 12 500 forinttól visz el a fapados légitársaság.
Vágólapra másolva!

Az azeri sajtó hétvégi értesüléseit megerősítve a Wizz Air bejelentette, hogy újraindítja Budapest-Baku járatait 2016. március 27-től. Az útvonalat először 2013-ban üzemeltette a légitársaság, de később, valamivel több mint egyévnyi működés után felfüggesztette a járatok üzemeltetését a magyar és azeri főváros között.

Képünk illusztráció Forrás: Wizz Air

Miután új szerződést kötött, a légitársaság újraindítja a szolgáltatást heti két járattal, amelyek szerdánként és vasárnaponként közlekednek.

A viteldíjak 39,99 eurónál (12 500 forint) kezdődnek egy útra,

amelyben egy kis kézipoggyász felvitele van benne.

Vita a reptéri díjakról

A 2013-as járatnyitást komoly egyeztetések előzték meg, mivel az jól illeszkedett a magyar kormány keleti nyitásnak nevezett programjába is. 2014 végén azonban a Wizz Air felfüggesztette a járat üzemeltetését arra hivatkozva, hogy a bakui repülőtéren nagymértékben emelkedtek a működési költségek.

A Trend azeri hírügynökség szerint a Wizz Air számára felajánlották az észak-azeri Gabala város repülőterét, de a fapados társaság ragaszkodott Bakuhoz. A hírügynökség által idézett Arif Mammadov, az Azerbaijan Airlines alelnöke azt mondta, azt feltételt szabták a Wizz Airnek, hogy a jövő téli menetrendben sem szünteti meg járatot.

Mi van Azerbajdzsánban?

A Budapest méretű Baku önmagában is megér két-három napot az oda látogató turistának, óvárosa a világörökség része. Mecsetek, gyönyörű paloták, parkok, fürdők s újabban a plázák mellett felhőkarcolók is épülnek. A fővároson kívül a természeti látnivalók vonzzák a legtöbb turistát, a Kaukázus változatos tájain túl

egyedülállónak számít a speciális mikroklímával rendelkező Gobusztán.

Holdbéli tájak és egészen meghökkentő élményt nyújtó sárvulkánok láthatók itt. A nemzeti parkhoz tartozó sziklarajzmúzeum szintén a világörökség része.

Baku néhol Dubajra hajaz - Kattintson a képre egy remek beszámolóért! Fotó: Gyémánt Balázs

Azerbajdzsánba vízum kell a magyar turistának, amely az ország budapesti nagykövetségén vagy az arra felhatalmazott utazási irodákon keresztül elektronikus módon szerezhető be. Egy 2014. szeptember 1-jén hatályba lépett megállapodás eredményeként a magyar állampolgárok számára az azerbajdzsáni beutazóvízum díja csökkent. Az azerbajdzsáni nagykövetség honlapján nem kaptunk friss információt a vízumigénylésről, mivel az jelenleg nem üzemel. Egy szerzőnk nyári beszámolója alapján azonban a vízum 30, a meghívólevél pedig további 60 euróba kerül.