Rémisztő percek a Wizz Air gépén

Wizz Air
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A kedd esti birminghami járat kétszer sem tudott leszállni Birminghamben, végül Liverpoolban landolt.
Vágólapra másolva!

Nehéz perceket éltek át az utasok kedden este a Wizz Air Birminghambe tartó járatán. Az Airbus A320-as gép pilótájának ugyanis a rossz idő és az erős szél miatt kétszer sem sikerült letennie a repülőt. A kapitány ezután előbb Manchester felé vette az irányt, majd végül Liverpool repülőterén szállt le.

Búcsúpuszi leszállás előtt

„A gép folyamatosan rázkódott, és érezhető volt, hogy kezelhetetlen" – számolt be az Origónak az egyik utas. Károly a feleségével utazott, és végig egymás kezét fogták a leszállás próbálgatásánál. Az élmény annyira ijesztő volt, hogy még egy „utolsó puszit" is váltottak a repülőtér megközelítésekor. „A gép mindkét esetben szinte a földet súrolta" – idézte fel emlékeit Károly.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

Olvasónk beszámolója szerint ezután Manchester felé vették az irányt, de végül Liverpoolban értek földet, a tervezettnél mintegy fél órával később, este 7 órakor. „A repülőn mindenki félt és aggódott, ezt a leszálláskor felhangzó örömtaps is jelezte, hiszen a fapados járatokon ez nem szokás már" – mesélte Károly.

Már nem jártak a vonatok

Az utasok kálváriája azonban ekkor még nem ért véget. Előbb közel egy órát a gépen kellett tölteniük, majd – mivel senki nem várta őket információval – az egyik pultnál sikerült kideríteni, hogy két óra múlva busszal viszik át az utasokat Birminghambe. A Google Maps szerint Birmingham légikikötője 166 kilométerre van Liverpool repülőterétől, amit közel két óra alatt lehet megtenni autóval.

A busz végül 21.35-kor indult, ám amikor megérkezett a birminghami repülőtérre, már nem jártak a vonatok és a buszok. Károlynak és feleségének ezért taxival kellett hazautaznia a Birminghamtől 43 kilométerre, Wolverhamptonban lévő házukhoz, ami 61 fontba (27 ezer forint) került, szemben a néhány fontos vonatjeggyel. Végül hajnali 1 körül értek haza.

Nyomasztó élmény

Olvasónk érthetetlennek tartotta, miért próbálta meg másodszor is letenni a gépet a pilóta, miközben egy laikus számára is világos volt, hogy ez lehetetlen.

– érzékeltette a helyzetet, amely olyan mély nyomot hagyott benne, hogy már azt fontolgatja, legközelebb nem repülővel utazik.

A Wizz Air idén szeptemberben indította el járatát Birminghambe Forrás: Budapest Airport

Birmingham repülőterén egyébként gyakran szokott gondot okozni a szeles időjárás. Nem ritka, hogy a pilótáknak csak többszöri kísérletre sikerül leszállniuk, és

néha máshol kell landolniuk.

Egy erős oldalszélben készített videót például az alábbi képre kattintva nézhet meg a repülőgépek le- és felszállásáról.

Kattintson a képre a videóért! Forrás: Youtube/flugsnug

A pilóták uralták a helyzetet

Megkérdeztük a Wizz Airt az esetről, amely az alábbi választ juttatta el hozzánk:

„Mint az Egyesült Királyságban több más légitársaságot, a Wizz Airt is érintette a tegnapi viharos szél. A birminghami járatot Liverpoolba irányították át, ahonnan az utasok részére busz transzfert biztosítottunk az eredeti úticélhoz, a birminghami repülőtérhez a vállalati szabályzatunknak és az Európai Uniós előírásoknak megfelelően.

Magasan képzett pilótáink és légiutas-kísérőink felkészültek a hasonló helyzetek kezelésére, és bár az utastérben valóban kellemetlen élmény lehetett, a gép személyzete tökéletesen uralta a helyzetet, és

Az utasok elnézését kérjük a kialakult helyzet miatt – bár a pilótáink kiválóan kezelték azt –, ám sajnos az időjárás rajtunk kívül áll, és utasaink, valamint személyzetünk biztonsága az elsődleges számunkra.”