Kiderült, melyik a legnépszerűbb ital a duty free boltokban

2015.11.20. 12:44

Közép-Európa kilóg a világtrendből: máshol a whisky, nálunk a vodka az abszolút sztár.

Tavaly 9 milliárd dollárt költöttek el alkoholos italokra a világ repterein működő vámmentes boltokban, ami az összforgalom 14 százaléka volt. Összehasonlításképpen: ez több mint duplája az oktatásra fordított magyarországi kiadásoknak.

And the winner is...

Ezen belül is a skót whisky volt a messze legkedveltebb ital a vásárlók körében, hiszen az összes költés 40 százalékát erre fordították. A skót whisky népszerűségére jellemző, hogy piacfigyeléssel foglalkozó IWSR által vizsgált 13 régió közül négy kivételével mindenhol ez a kategória vezetett. A kivételek között szerepelt Mexikó, ahol a tequila volt a legnépszerűbb, a Karib-térség, ahol a rum, illetve a Magyarországot is tartalmazó Közép-Európa/Balkán, valamint Kelet-Európa/Baltikum, amelyekben a vodka volt a nyerő.

A szingapúri Changi repülőtéren is a whisky a favoritForrás: SPH EDITORIAL USE ONLY/Mark Cheong

Az összes whisky közül a Johnnie Walker volt magasan a legkelendőbb márka 24 százalékkal. A második helyezett egy nem skót márka lett, a Jack Daniel's 9,6 százalékkal, ami azért is figyelemre méltó eredmény, mert az amerikai whiskyk összességében nincsenek a legnépszerűbb italkategóriák között.

A legnépszerűbb whiskymárkák a duty free boltokban
(piaci részesedés százalékban, 2014-ben)

Johnnie Walker 24,4
Jack Daniel's 9,6
Chivas Regal 9,4
Ballantine's 6,3
The Famous Grouse 4,2

A közép-európai/balkáni térségként meghatározott régióban egyébként a vodka a lekedveltebb alkohol. Olyannyira, hogy ennek az italfajtának 51,2 százalékos részesedése van a teljes vásárlásból.

Egy vodka az ezüstérmes

Globális szinten a whiskyt a borok követik az eladási rangsorban, majd a konyak, a vodka és a likőrök következnek (utóbbiba tartozik például a Jägermeister vagy a Baileys). Az eladások közel fele európai reptereken történt, és több mint harmada Ázsiában. Az italmárkák közül pedig a whiskyk között már említett Johnnie Walker az első, a második jócskán lemaradva az Absolut Vodka, a harmadik pedig a Jack Daniels's.

A legnépszerűbb italmárkák a duty free boltokban
(eladott ezer láda, 2014-ben)

Johnnie Walker 2256,3
Absolut Vodka 918,4
Jack Daniel's 899,7
Chivas Regal 887,4
Bacardi 676,8
Baileys 614,8
Ballantine's 588,2
Smirnoff 582,4
Hennessy 545,2
The Famous Grouse 391,8

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK