Itt nyaralnak a nagyon szépek és nagyon gazdagok

luxus úti célok
Alig van itt valami a végtelen kékségen kívül, mégsem unalmas
Vágólapra másolva!
Egyesek szerint ezek a helyek a sznobizmus és a rongyrázás fellegvárai, mások szerint pont ilyen a földi paradicsom. Türkizben játszó tengerpart, Michelin-csillagos éttermek, több százezer forintos szandálok, komornyik, aki ernyőt tart a fejünk fölé – így is lehet nyaralni. Nem kell hozzá más, csak néhány millió a számlánkon, lehetőleg euróban vagy dollárban.
Vágólapra másolva!

Saint-Tropez, Európa luxusbutikja

Az idősebbek még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor Pablo Picasso sétált Saint-Tropez utcáin feleségével, Jacqueline-nal és kedvenc kutyájával, Lumppal. Arra, amikor Brigitte Bardot találkozott a barátaival a Café des Artsban, vagy amikor a Saint Tropez-i csendőr, Louis De Funes üldözte a nudistákat a tengerparton.

A kikötő, amelyet Brigitte Bardot úgy szeretett egykor Forrás: Flickr/Frédéric Bisson

Brigitte Bardot néhány évvel ezelőtt úgy nyilatkozott: „Az én Saint-Tropez-m halott, mint ahogy hamarosan én is az leszek.

Szerencsém volt, hogy még ismerhettem a hangulatos kis kikötőt, ma már be nem tenném oda a lábamat."

Pedig éppen ő és a többi kultikussá vált művész tette az alig 6000 lakosú települést a sznobizmus fellegvárává. Ma már az állandó lakosok mellé évente ötmillió vendég érkezik ide. Ez olyan, mintha Siófokot húszmillió turista lepné el egy évben. De a nullák nem csak a turisták számában sokasodnak Saint Tropez-ban. Azt mondják, itt egy pincér akár 10 000 euró (több mint hárommillió forint) borravalót is összeszedhet egy hónapban.

A kikötőben sorakozó luxusjachtok sok-sok millió euróba kerültek Forrás: Flickr/Jos Dielis

Nincs H&M vagy Zara, minden üzlet exkluzív árut kínál, van például kézzel varrott Saint-Tropez-i szandál, amelynek legolcsóbb variációja 160 euróba (durván 50 000 Ft) kerül, de a kígyóbőrváltozatért 1400 eurót (435 000 Ft) kérnek. A kikötőben sorakozó luxusjachtok sok-sok millió euróba kerültek, az ingatlanárak pedig kétmillió eurónál (621 millió Ft) kezdődnek, és a végtelenségig emelkedhetnek.

Saint-Tropez, a 6000 lelkes üdülőhely, ahová ötmillióan járnak nyaralni Forrás: wikimedia

Kevés olyan hely van a világon, ahová azért mennek a tömött pénztárcájú turisták, hogy meglessék, hogyan nyaralnak a még tömöttebb pénztárcájú prominensek. Akinek szerencséje van, lekaphatja Pamela Andersont a legendás Bar 55-ben vagy a Voile Rouge-ban, ahová még Tom Cruise-t sem engedik be, vagy meglesheti, milyen fürdőnadrágot visel a strandon Brad Pritt.

Palm Beach, luxus és extravagancia

Kilenc kilométer hosszú homokos strand, pálmafákkal övezett utcák, Rolls Royce-ok, Bentley-k és Ferrarik az úton és az út mentén, idősödő férfiak és nők furcsán merev vonásokkal az arcukon (a plasztikai sebészet remekei) és többmilliós gyémántgyűrűkkel az ujjaikon. Ez Palm Beach, az amerikai milliárdosok nyaralóhelye, alig 100 kilométerre Miamitól.

Aki itt lakik, nem szűkölködik anyagi javakban, aki pedig ide látogat, nem szűkölködik látnivalókban.

Főszezonon kívül még a legelőkelőbb szállodák is jelentős engedményeket kínálnak, a villanegyed gondozott utcái és parkjai pedig biciklivel is kényelmesen bejárhatók, a Palm Beach kerékpárút 20 kilométer hosszan vezet át a városon.

Aki itt lakik, nem szűkölködik anyagi javakban Forrás: Flickr/Lee Cannon

A Worth Avenue az Egyesült Államok egyik legelőkelőbb bevásárlóutcája exkluzív butikokkal, művészeti galériákkal, régiségboltokkal. A város központjában a Clematis Street bevásárlóközpont tele van igényes klubokkal, méregdrága üzletekkel és első osztályú éttermekkel.

A 10 000 lakosú városkában

simán szembejöhetnek velünk a filmvászonról ismerős arcok,

de azért más látnivaló is akad. Például az 1896-ban épült hotellegenda, a Breakers. Két tűzvésznek is áldozatul esett az épület (1903-ban és 1925-ben), de mindkétszer újjáépítették az eredeti terveknek megfelelően, azaz a római Villa Medici mintájára. Az aranytól, márványtól roskadozó palota minden elképzelhető luxust kínál a vendégeinek.

Simán szembejöhetnek velünk a filmvászonról ismerős arcok Forrás: Flickr/Ray from LA

De Palm Beachben nem szabad kihagyni a Norton Múzeumot sem, ahol az időszakos kiállítások mellett többek között olyan jelentős amerikai művészek képeit láthatjuk, mint Robert Henri, Damien Hirst vagy Jacob Lawrence. Kiemelkedő a múzeum kínai részlege is rendkívül gazdag buddhista szoborgyűjteménnyel és ókori alkotásokkal.

Seychelle, álomszigetek milliárdosoknak

Egykor kalózok kötöttek itt ki, ma az angol trónörökös pár tölti mézesheteit az 1976-ban függetlenné vált szigeteken.

A világ leggazdagabbjai vetélkednek egymással, melyikük tud csilivilibb palotát építtetni

a 115 álomsziget valamelyikén. Abu-Dzabi emírjének, az Egyesült Arab Emírségek elnökének gigantikus rezidenciája például egész éjjel díszkivilágításban ragyog Mahén, a legnagyobb Seychelle-szigeten.

A Seychelles-szigeteken a milliárdosok építenek maguknak nyaralót Forrás: Flickr/Gerwin Sturm

A szigetek kultúrája mindössze 200 éves,

de elképesztően sokszínű. Épp olyan összetett, mint maga a kreol nyelv, amely az angol és francia európai hódítók és kalandorok, az afrikai rabszolgák, az arab, indiai, kínai, maláj kereskedők nyelvének keverékéből alakult ki. Mindez a hatás keveredik a szigetek vallási és egyéb szokásaiban vagy gasztronómiájában is.

Azúrkék, színpompás halaktól hemzsegő tengert, selymes homokú strandokat, pálmafákat és nehéz, lustálkodásra csábító trópusi levegőt bármelyik Seychelle-szigeten találunk. Aki ezen kívül némi kultúrára, trópusi kertekre, régi, gyarmati épületekre, trópusi gyümölcsökben, egzotikus fűszerekben, friss tengeri halakban bővelkedő piacokra és vendéglőre vágyik, az jobban teszi, ha Mahén marad.

A szigetek megőrizték idilli szépségüket és nyugalmukat Forrás: Flicher/Jean-Marie Hullot

Mahén van a repülőtér és az ország fővárosa, Victoria. Itt él a szigetek lakosságának majdnem 90 százaléka, mintegy 70 ezer ember. Ennek ellenére a sziget megőrizte idilli szépségét és nyugalmát. Az északnyugati részen közel 1000 méteres hegyekben kirándulhatunk, ahonnan elképesztő kilátás nyílik az Indiai-óceánra és a szomszédos szigetekre.

Nincsenek veszélyes állatok, úgyhogy bátran barangolhatunk a dzsungelben.

A pálmákkal és különleges helyi fafélékkel övezett Cassedent túraútvonal végén vízesés és barlang vár ránk, az Anse Major-út a gránitsziklákkal övezett tengerparton halad az azonos nevű partszakasz felé, a Mission Lodge pedig a szigetek talán legnevezetesebb kilátópontja.

Seychelles összes szigete képeslapra való Forrás: Flickr/Olivier Cochard-Labbé

Costa Smeralda, a szupergazdagok homokozója

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete (az első Szicília), ahová legegyszerűbben repülővel lehet eljutni. A másik lehetőség egy hosszadalmas kompút (nappal öt óra, éjjel nyolc), a sziget ugyanis 200 kilométerre fekszik a szárazföldtől. Persze Szardínia megéri a fáradságot. 1848 kilométer hosszú tengerpartján annyi strand sorakozik, hogy ha egy egész nyarat a szigeten töltünk, akkor is mindennap felkereshetünk egy újabbat.

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete Forrás: Flickr/toastbrot81

Némelyiken olyan fehér a homok, mint a porcukor, és olyan smaragd a víz, mint a Karib-tengeren. A leghíresebb partszakaszt ezért is hívják Smaragd-partnak, Costa Smeraldának. Ez a 10 kilométer hosszú tengerparti rész

Olaszország egyik legjelentősebb üdülőövezete, a gazdagok és szépek játszótere.

A luxushotelek, luxusapartmanok, luxusüzletek, luxuséttermek és luxusjachtok világa ez, vagy ha úgy tetszik, a sznobizmus és a rongyrázás fellegvára. Costa Smeralda központja egy 200 lelkes kis falu, Porto Cervo, amelyet Karim Aga kán, az izmaili szekta vezetője alapított 1962-ben. Tulajdonképpen neki köszönhető, hogy a vidék luxus-turistaparadicsommá vált.

Porto Cervót Karim Aga kán, az izmaili szekta vezetője alapította 1962-ben Forrás: Flicher/Cdepaz

Híres építészeket hívott, hogy megtervezzék a falu mediterrán, ugyanakkor egyedülálló arculatát, de szigorú szabályok betartására kötelezte őket.

A cél az volt, hogy az emberi alkotások összhangban legyenek a táj szépségével,

ne rombolják az önmagában is exkluzív környezetet. Bár időközben a szektavezér eladta itteni szállodáinak és birtokainak nagy részét, az általa hozott szabályok máig érvényesek.

Maldív-szigetek, a türkiz ötven árnyalata

Marco Polo az Indiai-óceán virágának nevezte. Nem tudom, hozzátette-e, hogy a virágnak türkiz színe van, a türkiznek pedig minimum ötven árnyalata. A Maldív Köztársaság 26 atollból (korallsziget) és 1192 apró szigetből áll. Ebből 200 lakott, további 87 pedig turisták számára kialakított paradicsom.

Marco Polo az Indiai-óceán virágának nevezte Forrás: Kisgyörgy Éva

Az atollok egyikére jár Julia Roberts is pihenni, méghozzá az egyik lakatlan szigetecskére, ahová csak hidroplánnal lehet eljutni. Na ja, neki aztán telik rá. Tulajdonképpen nincs itt semmi a vakító kékségen kívül.

Az ember az Indiai-óceán, vagy ha úgy tetszik, a semmi közepén van.

Akik ott jártak, azt mondják, mégsem lehet megunni. Minden egyes naplemente óriási látványosság, a telihold pedig egyenesen misztikus élmény: olyan fényjátékot varázsol az óceánra, hogy belesajdul az ember szeme.

Alig van itt valami a végtelen kékségen kívül, mégsem unalmas Forrás: Flickr/Sonja Pieper

Egy öt-tíz napos maldív-szigeteki vakáció alsó hangon is több ezer eurót kóstál, cserébe viszont felsőfokú kényeztetés jár. Vannak olyan szálláshelyek, ahol a szolgáltatás része, hogy minden vendég komornyikot kap maga mellé. A komornyik foglal asztalt számára a vendéglőben, ő szervezi meg a kirándulásokat, ő mosatja és vasaltatja ki a szennyest, ő szerez mobiltöltőt, ha a régi tönkrement, és mindennek tetejébe ernyőt tart a vendég feje fölé, ha netán eleredne az eső. És ehhez még csak multimilliomosnak sem kell lenni.