Mi a luxus? Az ötcsillagos szálloda vagy a csillagos ég a fejünk felett? A pezsgőfürdő vagy a hullámzó tenger az ablakunk alatt? A legújabb designt követő bútorok vagy az otthonosság? Mindenkinek az, amitől többnek érzi magát. Luxusszállások, ahol a világ leggazdagabbjai pihenik ki a pénzkeresés fáradalmait.

Phoenix Hotel Yogyakarta, Indonézia

Indonézia egyik legszebb, gyarmati időkből származó szállodája. Védett műemlék, de a minden részletre kiterjedő, alaposan átgondolt felújításnak köszönhetően az épület nem hat múzeumszerűen. A múlt elevenné és átélhetővé válik az egykori holland kereskedő rezidenciájában.

Indonézia egyik legszebb, gyarmati időkből származó szállodájaForrás: Flickr/LWyoung

A yogyakartai Phoenix nincs messze a bevásárló- és szórakozónegyedtől, a Malioboro utcától, mégis a nyugalom szigete a zöldellő belső udvarokkal és a dizájn-, illetve hagyományos jávai bútorok keverékével berendezett kényelmes szobákkal.

Gili Lankanfushi, Maldív-szigetek

Nem véletlen, hogy a Gili Lankanfushi a Maldív-szigetek első számú szálláshelye. Ez a 46 villából álló környezetbarát üdülőhely alig 20 percnyire van a repülőtértől, mégis mintha a világ végén vagy inkább közepén lenne. Ráadásul úgy kínálja a luxust, hogy közben teljesen egyszerűnek tűnik.

Bár és étterem a nagy kékség fölöttForrás: Flickr/Walter Schärer

A Maldív-szigetek szlogenjének megfelelően, amely valahogy úgy hangzik, hogy "itt nincsenek cipők és nincsenek hírek", csak mezítláb lehet belépni az üdülő területére, viszont minden vendégnek komornyik jár, akinek a titulusa Mr. Péntek. A tágas, egyszerű, óceánra épült faházakból elképesztő kilátás nyílik a végtelen kékségre és a pálmafáktól zöldellő szigetre.

Itt nincsenek se hírek, se cipőkForrás: Flickr/Walter Schärer

Burdzs al-Arab, Dubaj

A világ egyik legnevezetesebb luxusszállodája alig 25 percnyi autóútra van a Dubaj repülőtértől, a tengerparton. Minden szoba kétszintes luxusapartman, némelyikben lift közlekedik a két szint között. A berendezésre azt mondhatnánk, a közel-keleti pompa egyesül a barokk túldíszítettséggel. Mindenütt nehéz függönyök, hatalmas szőnyegek, díszes falburkolatok.  

A kisebb szobákban a piros-kék-fehér motívum dominál, a nagyobbakban leopárdminta, virágindák és aranyozott felületek keverednek. A pompa mellé a legmodernebb technika is jár: minden szobában több telefont találunk és 24 karátos aranyból készült iPadet.

Dubaj jelképe, a vitorlás alakú toronyhotelForrás: Flickr/Nathan Laurell

A szálloda neve egyébként azt jelenti, az arabok tornya. Az épületet egy mesterséges szigetre építették, 321 méter magas, a tetején helikopter-leszállópályát alakítottak ki. Világhírű a hotel Al Muntaha nevű étterme is, amely a 27. emeleten működik, káprázatos kilátással a Perzsa-öbölre és Dubaj városára. Az étterembe üvegfalú gyorslift visz fel 36 kilométer per óra sebességgel.

Úszómedence a Burdzs al-Arab 18. emeleténForrás: Flickr/Lars Plougmann

Conrad Maldives Rangali

A Conard Maldives Rangali egy egész üdülőkomplexum, amely a luxus sokféle változatát kínálja. A 35 úgynevezett King Beach villa mindegyike 150 négyzetméteres, kilátással az óceánra. A fürdőszobákból egyenesen a kertbe léphetünk, és persze mindegyik villához tágas terasz tartozik.

Van aztán 42 King Deluxe Beach villa, hatalmas panorámaablakokkal minden irányba, saját úszómedencével a kertben. A többi villa egyenesen az óceánra épült, némelyiken úgy érezheti magát a vendég, mintha egy lakatlan szigetre vetődött volna. Ahol persze a körülmények paradicsomiak.

Ebéd közben a víz alatti világ nyüzsgésében gyönyörködhetünk a Maldives Rangali éttermébenForrás: Flickr/Ed Ralph Conrad

A hotel különlegessége az Ithaa nevezetű étterem, amely öt méterrel a víztükör alatt működik. Így aztán, miközben a vendégek a modern konyha és a helyi specialitások keverékéből álló menüt fogyasztják, körülöttük zajlik a mozgalmas víz alatti élet.  

Ceasars Palace, Las Vegas

Bár Las Vegas leghíresebb hotelje nemrég csődöt jelentett, és az is kérdésessé vált, tud-e tovább működni benne a világhírű Nobu étterem, amelynek egyik tulajdonosa Robert de Niro, a show folytatódik. Sir Elton John, Céline Dion, Rod Stewart és Cher továbbra is milliós gázsikért lépnek fel a luxusszálloda színpadán.

Caesars Palace a római császárról, Cézárról kapta a nevétForrás: Flickr/Sheila Thomson

Caesars Palace a római császárról, Cézárról kapta a nevét, minthogy az épület egy római palota mintájára épült, és császári fényűzést kínál. A Las Vegas központjában álló szállodának 3960 vendégszobája és hat lakosztálya van. A hotel kaszinója 15 ezer négyzetméteren terül el, de a komplexumhoz tartozik egy hatalmas pláza exkluzív üzletekkel (Forum Shops) és rengeteg zöldterület ápolt kertekkel, úszómedencékkel.

A Las Vegas-i szállodának 3960 vendégszobája és hat lakosztálya vanForrás: Flickr/Sheila Thomson

Waterlovers, Mombasa, Kenya

35 kilométerre délre a mombasai reptértől, a pálmaligetekkel övezett Diani Beachen találjuk ezt a családi vállalkozásban működő kis hotelt. Hat szoba és két apartman, mindegyik tengerre néző terasszal, a középpontban pedig egy teknős alakú úszómedence várja a vendégeket.

A mombasai szálloda kertje a tengerre nézForrás: Flickr/John Hickey-Fry

A Waterlovers atmoszféráját és a konyha ízeit a mediterrán és a szuahéli hagyományok kevercséből alkották meg. A családias luxushotel további erénye, hogy alig félórányi autóútra van a Shimba Hills természetvédelmi területtől, ahol saját közegükben figyelhetjük meg az elefántokat, antilopokat, zsiráfokat, leopárdokat. 

Riad Kniza, Marrakesh, Marokkó

A 18. századi, gyönyörűen restaurált hotel mintha az Ezeregyéjszaka meséinek egyik helyszíne lenne. Egzotikus illatok, növényekkel teli tetőterasz elképesztő kilátással a városra, válogatott marokkói ételspecialitások, elegáns úszómedence, márvány fürdőszobák, otthonosan elegáns szalonok kandallóval. Mindez ráadásul az óváros közepén, ahonnan minden látnivaló percek alatt elérhető.

Keleti kényelem a legfelső fokonForrás: Flickr/ Brandon Atkinson

Riad Kniza egyébként azt jeleni, kicsi kincsek. Tulajdonosa Haj Mohamed Bouskri régiségkereskedő, neki köszönhető, hogy az épület minden egyes szöglete gondosan megtervezett, ízléses és autentikus. Hogy a berendezést vagy a vendégek nyugalmát féltik-e, nem tudni, mindenesetre 12 alatti gyerekeket nem fogadnak a szállodában.