Colleen Bell is biciklire pattant

2015.11.25. 16:32

Teljessé vált a Fertő tavat megkerülő kerékpárút-hálózat magyarországi szakasza, elkészült ugyanis a Sopronhoz tartozó településrész, Balf és Fertőrákos között az új nyomvonal.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön az új út átadási ünnepségén elmondta, hogy a Fertő tó mentén 1,3 milliárdos fejlesztés valósult meg, amelynek révén megismerhető a borvidék, bejárhatók a történelmi falvak és városok. A projektre első ütemben a magyar állam 450 millió forintot biztosított. Ebből egységes táblarendszert alakítottak ki és korszerűsítették a már meglévő kerékpárutak jelentős részét, mintegy 19 kilométernyi szakaszt. A második körben uniós pályázatból 805 millió forint állt rendelkezésre - részletezte Reischl Gábor, a projektet megvalósító konzorcium vezetője.

Kerékpárosok a Balf és Fertőrákos közötti új kerékpárúton a Sopronhoz tartozó Balf közelébenForrás: MTI/Krizsán Csaba

Fazekas Sándor hangsúlyozta, Magyarországon minél több települését kell bekapcsolni a kerékpárút-hálózatba, azokat a mögöttes térségeket is, amelyek számos látnivalót kínálnak. Ezek a fejlesztések 2010 óta folyamatosak, és példaként említette még a Balaton körüli kerékpárutat, valamint a Tisza-tónál épült ökocentrumot is.

Nyeregbe pattant a nagykövet

Az átadón részt vett Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is, aki megköszönte a magyar kormány meghívását. A környezetvédelem ugyan szavai szerint nem tartozik az Egyesült Államok kulcsprioritásai közé, de hozzátette, ez az ő személyes szenvedélye, és célul is tűzte ki a magyarországi nemzeti parkok végiglátogatását. Az ilyen területek zölden tartása nemcsak az egészségünket szolgálják, hanem a gazdaságnak is hasznos - hangsúlyozta a nagykövet.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Colleen Bell amerikai nagykövet biciklizik az új kerékpárútonForrás: MTI/Krizsán Csaba

A Balf és Fertőrákos közötti kerékpáros nyomvonal a szőlőterületek között megy végig, és az új szakasz megépítésén túl, a meglévőt felújították, továbbá kialakítottak vegyes használatú mezőgazdasági és kerékpáros utat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK