Már a középkori városok is folyton azon versengtek, ki tud magasabb tornyot építeni. A rekordot akkoriban az angolok tartották a salisbury-i katedrális 123 méter magas csúcsával, manapság viszont inkább a Közel- és Távol-Keleten ambicionálják az égbe törő építményeket. Mivel pedig az ember nem mászik fel gyalog a 160. emeletre, a mai felhőkarcolókban igen fontos szerep jut a lifteknek. Minél magasabb egy torony, annál gyorsabb felvonó illik hozzá. Ezek ma a világ leggyorsabb liftjei. 

Sokféle felvonó készült a 17. századtól kezdve, de az igazi liftforradalom akkor tört ki, amikor Elisha Otis 1852-ben feltalálta a biztonságos felvonót. Ez a konstrukció már nagyon hasonló volt ahhoz, amit ma használnak. A szerkezet egy rugó és egy fék segítségével megállította a járószéket, ha a kötél ne adj isten elszakadt.

1857-ben szerelték fel az első Otis felvonót a Broadway 488-as számú házában.

Az Otis Elevator Company azóta is a világ legnagyobb liftgyártója. A világ legmagasabb épülete pillanatnyilag a dubaji Burdzs Kalifa a maga 828 méterével. Ennek hipergyors felvonóját is az Otis cég gyártotta. Míg az 1857-es szerkezet 12 méter per perc sebességgel döcögött, ükunokája 9 métert tesz meg egyetlen másodperc alatt.

Nem mindegy, milyen gyorsan jutok fel a 100. emeletreForrás: Flicher/Richard Leeming

1. Tajpej 101, Tajvan

A világ leggyorsabb liftjét mégsem az Otis gyártotta, hanem a Toshiba. A tajvani Tajpej 101 toronyban száguld 60,6 kilométer per óra sebességgel le és föl a 101 emelet között. A torony amúgy 509 méter magas, amikor 2004-ben nagy csinnadrattával átadták, ez volt a világ legmagasabb épülete. 

A Taipei 101-ben működik a világ leggyorsabb liftjeForrás: Flickr/Antonio Tajuelo

2. Landmark Tower, Jokohama

A jokohamai felhőkarcoló 295,8 méter magas, és ezzel Japánban csúcstartó. Az épület 52 emeletén irodákat, szállodát, éttermet és egy kertet találunk, ahonnan pazar kilátás nyílik a Csendes-óceánra és a Fudzsira. A liftet a Mitsubishi gyártotta, és 45 kilométer per órás sebességgel szállítja utasait.

A Landmark-toronyból pazar kilátás nyílik a Csendes-óceánra és a FudzsiraForrás: Flickr/Dimitris Argyris

3. Burdzs Kalifa, Dubaj

A világ legmagasabb épülete csak a világ harmadik leggyorsabb liftjével dicsekedhet. Az Otis gyártmány 36 kilométer per órás sebességre képes, de kétlem, hogy bárki a lassúságára panaszkodna.

A Burdzs Kalifa a világ legmagasabb épületeForrás: Flickr/John Christian Fjellestad

3. China World Trade Center 3. torony, Peking

2010 augusztusában adták át a 330 méter magas, 74 emeletes toronyházat Pekingben, amelyben 30 lift szállítja a toronyban dolgozókat és az oda látogatókat. A felvonókat a Schindler cég gyártotta, a sebességük pedig ugyanakkora, mint az Otis-lifteké Dubajban: 36 kilométer per óra.

30 lift működik benne 36 kilométer per órás sebességgelForrás: Flickr/Michael Kan

3. World Financial Center, Sanghaj

Még egy harmadik helyezettünk van, a sanghaji World Financial Center liftje, amely ugyancsak 36 km/órás sebességre képes, és a ThyssenKrupp gyártotta. A sanghaji torony 492 méter magas és 101 emeletes, pillanatnyilag a világ hatodik legmagasabb épülete.

A sanghaji World Financial Center 492 méter magas (a képen a legmagasabb)Forrás: Flickr/Bernt Rostad

3. Sunshine 60 Building, Tokió

Úgy látszik, egy időben képtelenek voltak túllépni a 36 km/órás sebességet a liftgyártók. A tokiói felhőkarcoló liftje már a negyedik harmadik helyezett a listán, pedig ezt a felvonót is a Mitsubishi jegyzi, akárcsak a második helyezettét.

A Sunshine 60-ban is a Mitsubishi liftjei közlekednekForrás: Flickr/Luca Mascaro

Mentségére legyen mondva, hogy a Napfény 60 a ’70-es években épült, amikor még mind magasságával, mind a liftek sebességével messze meghaladta az átlagot.

4. John Hancock Center, Chicago

Megint egy Otis felvonó, ezúttal 33 km/órás sebességgel. A Big John becenévre is hallgató épület sem mai gyerek. Amikor 1969-ben felépült, New Yorkot leszámítva sehol nem volt nála termetesebb torony.

A Big John 1969-ben épültForrás: Flickr/Marit & Toomas Hinnosaar

100 emeletes, 344 méter magas, és az a különlegessége, hogy a többi felhőkarcolóval ellentétben nemcsak irodák és éttermek működnek benne, hanem normális lakóépületként is funkcionál. Vagyis a Big Johnban van a világ 700 legmagasabb öröklakása, eszméletlen kilátással Chicagóra és a Michigan-tóra.

5. Jin Mao Tower, Sanghaj

Még egy sanghaji lift van a listán, a 420,5 méteres, 88 emeletes Jin Mao-torony felvonója. Szintén Mitsubishi gyártmány és 32,8 kilométer per órával közlekedik. Amíg a közvetlen közelében fel nem épült a Sanghaj World Financial Center, ez volt Kína legmagasabb épülete.

A Jin Mao Tower 88 emeletén is gyorsliftek közlekednekForrás: Flickr/Gary Bembridge